Ap-støtte til stasjonering av amerikanske soldater i Norge

Anniken Huitfeldt (Ap) er positiv til mer øvelser og samarbeid med allierte. Hun mener samarbeidet kan skje innfor norsk basepolitikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Anniken Huitfeldt (Ap) er positiv til mer øvelser og samarbeid med allierte. Hun mener samarbeidet kan skje innfor norsk basepolitikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Arbeiderpartiet er positive til planene om å stasjonere amerikanske soldater på Værnes i Trøndelag. Frp, SV og Sp er skeptiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kan det ligge an til en konflikt om saken på Stortinget, skriver Klassekampen.

Adresseavisen skrev i går at Forsvaret forbereder seg på å ta imot en kampstyrke på 300 amerikanske marinesoldater på Værnes. Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, som er leder i Forsvarskomiteen på Stortinget, er positiv.

– Slik det ser ut for meg nå, er dette helt innenfor rammene av norsk forsvarspolitikk. Mer øvelser og samarbeid med allierte er noe vi har etterspurt og er positive til, sier hun, men understreker at saken ikke har vært lagt fram for Stortinget og at hun derfor ikke kjenner alle detaljer.

Les også: Gorbatsjov mener verden er i en farlig situasjon

Frp, Sp og SV er derimot skeptiske, men vil ha flere detaljer fra regjeringen før de konkluderer

– Det er åpenbart at forholdet mellom Norge og Russland er mer anspent enn det var for få år siden. I det klimaet som er nå, kan små endringer i politikken oppfattes som et viktig signal i Russland, sier Bård Vegar Solhjell (SV), medlem av forsvarskomiteen.

Også Christian Tybring-Gjedde, Frps mann i forsvarskomiteen, advarer: – Om man har permanent tilstedeværelse av amerikanske styrker, vil det ikke gjøre noen stor forskjell om de rullerer eller ikke. Det kan oppfattes som en provokasjon.

Les også:

Slik kan Russland invadere Sverige på få timer

Russland advarer Sverige mot NATO-medlemskap

Stoltenberg: – Uprofesjonelt av Russland i Østersjøen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært