Rektor til foreldre: – Unngå å bruke ordet jul
Rektor ved barneskole i Rygge ba foreldre styre unna ordet «jul» av hensyn til barna som ikke feirer jul. Nå har Rygge Frp kalt rektoren inn på teppet.
Det som ble oppfattet som et juleforbud, har satt sinnene i kok i Rygge kommune. Lokalavisa Moss Avis (bak betalingsmur) har gått så langt som å omtale det som et «juleopprør».
Det hele begynte med et møte ved Ekholt barneskole i september, der foreldre som ønsket å holde en julelunsj i desember, av skolens rektor ble bedt om heller å kalle det en vinterlunsj eller desemberlunsj, skriver Dagbladet
Dette fikk foreldre og andre i lokalmiljøet til å reagere kraftig.
– Noe bør man ikke rokke ved
Michael Torp i Rygge Frp, som har kalt inn rektoren på teppet, forteller til avisa at mange foreldre har tatt kontakt.
– Julefeiring er en tradisjon med dype røtter i det norske samfunnet, og i den norske skolen. Noen ting bør man rett og slett ikke rokke ved, sier Torp til Dagbladet.
– Det er viktig å legge til rette for minoritetselever, men dette skal ikke gjøres på bekostning av norsk kultur og norske tradisjoner, sier han til Moss Avis.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenStortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) fra Moss skriver på Twitter at han mener det er tragisk at man ikke kan få lov til å bruke ord som jul, fordi man kan støte noen.
– En stor misforståelse
Rektor Line Lofstad Andersen sier hun aldri har innført noe juleforbud, bare oppfordret foreldrene til å finne et annet ord som var mer inkluderende.
– Jeg synes det er betenkelig at fremstående lokal- og rikspolitikere uttaler seg bastant om noe de ikke vet hva er. Det er ingen som har tatt kontakt med meg om dette. Jeg var en telefonsamtale unna. Det er bare en eneste stor misforståelse, sier rektoren til Dagbladet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHun understreker at selv om julen er en vanskelig høytid for noen få av barna på skolen - ikke innvandrere, men barn som har tilknytning til deler av kristendommen som ikke feirer jul - så har de juletre, julesanger og julegudstjeneste.
Artikkelen fortsetter under annonsenHun forklarer at forskjellen er at når det er foreldre som skal arrangere trivselstiltak, som den omdiskuterte julelunsjen, så skal det være noe alle barna kan være med på.
– Vi ser jo at barna faller utenfor juletingene som er i skolens regi, og da syntes jeg at de i alle fall kunne få med seg de to årlige trivselstiltakene foreldrene skal stå for, sier hun til Dagbladet.
Les også: Rektoren ved Ekholt skole drapstruet etter jule-forslag