Lokførere beskylder Nettbuss for streikebryteri

Lokførerne har vært i streik etter at meklingen 28. september ikke førte fram. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Lokførerne har vært i streik etter at meklingen 28. september ikke førte fram. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De streikende lokomotivførerne beskylder NSB-eide Nettbuss for streikebryteri fordi det settes inn ekstrabusser for å ta unna for mange reisende i Østfold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokførerstreiken gjør at ingen tog går på Østfoldbanen. Det har gitt en stor økning i pågang til Nettbuss' avganger inn mot Oslo. Selskapet satte mandag inn ekstrabusser, melder NRK.

– Dette er totalt uakseptabelt, sier Espen Paulsen, leder for lokførerne i Østfold.

– Vi har sagt de kan sette opp skolebusser. At de kjører busser parallelt, anser vi som streikebryteri. Det vil vi ta opp med NSB og med Nettbuss, sier Paulsen.

Transportarbeiderforbundet, som blant annet organiserer bussjåfører, ønsker ikke å bidra til streikebryteri, og henstiller nå til sine medlemmer om at de avstår fra å kjøre busser som kommer i tillegg til normal drift.

– Vi anser dette som et forsøk på å utøve streikebryteri, og ber derfor alle våre medlemmer i bussen om å ikke ta på seg ekstraoppdrag som kan forringe lokførernes arbeidskamp, sier nestleder Dag-Einar Sivertsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser streikebryteri

Administrerende direktør Ståle Nistov i Nettbuss Travel har ikke noe eksakt tall på hvor mange ekstrabusser som er satt inn, men avviser at det er snakk om streikebryteri.

– Det er ikke unormalt å leie inn ekstrabusser når det er mye trafikk. Det er ingen nye ruter, vi kjører bare ekstra de rutene vi betjener, sier Nistov.

Streiken ble trappet opp med 47 lokførere fra lørdag, og til sammen er 118 nå tatt ut. Opptrappingen gjør at NSB har måttet innstille lokaltogene på Østfoldbanen. Regiontogene, blant annet fra Halden, stopper heller ikke i Moss, Vestby, Ås, Ski eller Kolbotn. Også Østfoldbanens østre linje er rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har fått det med seg

Ifølge NSB er det ikke meldt at folk har møtt opp på stasjoner hvor det ikke går tog.

– Det virker som veldig mange reisende har fått dette med seg, sier pressevakt Gina Scholz i NSB til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er til vanlig rundt 20.000 passasjerer på Østfoldbanen daglig, ifølge NSB. Scholz oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert via NSBs app og nettsider.

– Det er endringer fra dag til dag når det gjelder hvilke avganger som er berørt, forteller hun.

– Vi forstår at folk synes dette er utrolig frustrerende, legger hun til.

Flere innstillinger

Flere av togene mellom Oslo og Bergen er også innstilt, i tillegg til at Vossebanen og lokaltogene til Arna er berørt.

Nattogene mellom Bergen og Oslo ble innstilt søndag kveld. I tillegg ble et morgentog fra Oslo og et kveldstog fra Bergen innstilt søndag.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der Norsk Lokomotivmannsforbund hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene. Medlemmene arbeider i NSB og NSB-eide CargoNet.

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september.

Les også: Høstferiefolk og pendlere rammes av togstreiken

Lokførerstreiken trappes opp