Avis: Amerikanske soldater stasjoneres på Værnes

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier dette er et amerikansk initiativ. Her fra pressekonferansen med den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter på Gardermoen militære flyplass i begynnelsen av september. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier dette er et amerikansk initiativ. Her fra pressekonferansen med den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter på Gardermoen militære flyplass i begynnelsen av september. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forsvaret forbereder seg på å ta imot en kampstyrke på 300 amerikanske marinesoldater på Værnes, ifølge Adresseavisen. Sp mener det i så fall reiser flere spørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete krever derfor svar fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på om opplysningene har noen sammenheng med norske forsvarsprioriteringer.

– Sett i sammenheng med at regjeringen prioriterer ned Hæren, kan dette være ugreit, hvis en samtidig på sett og vis tar inn andre styrker til landet på mer eller mindre permanent basis, sier Navarsete til NTB.

– Det fortjener i hvert fall en debatt, sier hun.

Navarsete har reagert med å sende et skriftlig spørsmål i Stortinget om saken til ministeren.

Snart på plass

Adresseavisen skriver mandag at en slik avdeling med amerikanske soldater kan være på plass om relativt kort tid.

Flere forsvarskilder opplyser at det i lengre tid har vært kjent at de amerikanske soldatene vil bli stasjonert ved Værnes garnison i Trøndelag. Det skal dreie seg om en ren kampavdeling fra det amerikanske marinekorpset.

Forsker John Kristen Skogan ved Norsk utenrikspolitisk institutt mener dette kan oppfattes som en base og at det vil føre til reaksjoner.

– Dette skjer i en situasjon der forholdet mellom Russland og NATO er vanskelig. Det er all grunn til å vokte seg, sier han til avisen.

– Ikke behandlet

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skriver i en epost til NTB at dette er et amerikansk utspill, og at det pågår en dialog på militært nivå om økt trening i Norge.

– Dette arbeidet pågår, men initiativet er ennå ikke politisk behandlet i Forsvarsdepartementet, så vi har ikke mer detaljerte svar på nåværende tidspunkt. Eventuelle konkrete forslag vil selvfølgelig bli behandlet av regjeringen og Stortinget på vanlig måte, sier hun.

Statsråden understreker at Norge har en lang og sterk tradisjon for at allierte land, også USA, deltar i øvelser og trening i Norge.

– Norge har et nært sikkerhetspolitisk samarbeid med USA. Dette innebærer blant annet avtaler om forhåndslagring og forsterkning.

Kan være ny situasjon

Adressa har snakket med flere medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget som er ukjente med planene.

Sps Navarsete viser til at forsvarssjefen tilbake i tid har slått fast at hvis Norge ikke får styrket og opprettholdt en sterk hær på norsk jord, kan vi bli avhengig av stående styrker fra andre land.

Navarsete lurer derfor på om det er en kobling mellom prioriteringene i regjeringens langtidsplan og opplysningene om amerikanske kampstyrker på Værnes.

– Hvis vi mer eller mindre permanent skal ha utenlandske styrker stående på norsk jord, vil det være en ny situasjon, sier hun.

Amerikanske soldater på oppdrag i Kuwait Foto: Gustavo Ferrari / AP
Amerikanske soldater på oppdrag i Kuwait Foto: Gustavo Ferrari / AP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært