Trandum-forhold klages inn for menneskerettighetsdomstolen

Ifølge politiets egne regler skal ikke barn være på utlendingsinternatet på Trandum mer enn 24 timer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ifølge politiets egne regler skal ikke barn være på utlendingsinternatet på Trandum mer enn 24 timer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ett to år gammelt barn ble i vår holdt på den lukkede utlendingsenheten på Trandum i 23 dager. Nå blir forholdet klaget inn for menneskerettighetsdomstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn skal ikke være på Trandum mer enn i ett døgn, men det to år gamle barnet og foreldrene ble holdt der fra 19. mail til 11. juni, skriver Dagsavisen.

– Familien opplevde oppholdet på Trandum som vanskelig og nedverdigende, sier advokatfullmektig Eirik Bjørge som sammen med sin kollega Mads Andenæs har klagd saken inn til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) etter at foreldrene ikke vant fram i det norske rettsvesenet.

Foreldrene forteller at barnet fikk feber og pusteproblemer og ble fraktet til lege ved flere anledninger. Bjørge mener denne typen inngrep i familielivet og retten til privatliv er ulovlig hvis man ikke har vurdert mindre inngripende tiltak. Klagen argumenterer med at innesperringen er et brudd på artikkel 3, 5 og 8 i den europeiske menneskerettskonvensjonen. Bjørge viser til at EMD i sommer avsa en rekke avgjørelser mot Frankrike i lignende saker.

I en skriftlig kommentar skriver statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartement at de tar klagen til etterretning og avventer EMDs behandling av den.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært