Venstre har kravlisten klar

Venstre-leder Trine Skei Grande prioriterer flatt CO2-avgift i budsjettforhandlingene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande prioriterer flatt CO2-avgift i budsjettforhandlingene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Venstre vil prioritere flat CO2-avgift og kutt i pendlerfradraget når budsjettforhandlingene kommer i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Trine Skei Grande letter på sløret overfor Dagbladet når det gjelder hva Venstre vil legge vekt på i samtalene med Høyre, Fremskrittspartiet og KrF.

– Flat C02-avgift og reduksjon av pendlerfradraget er to av tingene vi kommer til å ha med oss inn i forhandlingene, men det er et helt miksebord av tiltak som kan brukes. Jeg kommer ikke til å gjøre som regjeringen og låse meg til noen få virkemidler, sier Grande.

Les også: Frp-topper vil heller ut av regjering enn gå med på klimakrav

Kilder i partiet utfyller hvilke andre krav som står på listen. Venstre mener økt pendlerfradrag vil belønne miljøskadelig atferd og vil ha dette på bordet under forhandlingene. I tillegg er partiet svært kritisk til regjeringens forslag om å innføre tilskuddsordning for å kutte i bompenger utenfor de store byene.

Venstre vil også utvide avtalen for å belønne lav- og nullutslippsbiler. Omsetningspåbudet for biodrivstoff bør dessuten øke mer. Mens regjeringen ønsker en økning fra 5,5 til 8,5 prosent fram mot 2020, ønsker Venstre at nivået bør ligge nærmere 15 prosent i løpet av denne perioden.

Venstre vil på den andre siden gi lettelser på ordinær inntektsskatt for å kompensere for økte miljøavgifter. For å belønne miljøvennlig atferd vil partiet også ha økte avskrivningssatser slik at det blir mer lønnsomt for næringslivet å bytte ut bilparken.

Les også: Hareide tenker ikke på mulig regjeringsbrudd

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden