Venstre har kravlisten klar

Venstre-leder Trine Skei Grande prioriterer flatt CO2-avgift i budsjettforhandlingene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande prioriterer flatt CO2-avgift i budsjettforhandlingene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre vil prioritere flat CO2-avgift og kutt i pendlerfradraget når budsjettforhandlingene kommer i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partileder Trine Skei Grande letter på sløret overfor Dagbladet når det gjelder hva Venstre vil legge vekt på i samtalene med Høyre, Fremskrittspartiet og KrF.

– Flat C02-avgift og reduksjon av pendlerfradraget er to av tingene vi kommer til å ha med oss inn i forhandlingene, men det er et helt miksebord av tiltak som kan brukes. Jeg kommer ikke til å gjøre som regjeringen og låse meg til noen få virkemidler, sier Grande.

Les også: Frp-topper vil heller ut av regjering enn gå med på klimakrav

Kilder i partiet utfyller hvilke andre krav som står på listen. Venstre mener økt pendlerfradrag vil belønne miljøskadelig atferd og vil ha dette på bordet under forhandlingene. I tillegg er partiet svært kritisk til regjeringens forslag om å innføre tilskuddsordning for å kutte i bompenger utenfor de store byene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre vil også utvide avtalen for å belønne lav- og nullutslippsbiler. Omsetningspåbudet for biodrivstoff bør dessuten øke mer. Mens regjeringen ønsker en økning fra 5,5 til 8,5 prosent fram mot 2020, ønsker Venstre at nivået bør ligge nærmere 15 prosent i løpet av denne perioden.

Venstre vil på den andre siden gi lettelser på ordinær inntektsskatt for å kompensere for økte miljøavgifter. For å belønne miljøvennlig atferd vil partiet også ha økte avskrivningssatser slik at det blir mer lønnsomt for næringslivet å bytte ut bilparken.

Les også: Hareide tenker ikke på mulig regjeringsbrudd