Iran-avtalen blant Nobel-favorittene

Fredsprisfavorittene er mange og spredte. Med en havarert fredsavtale i Colombia, er blant annet Iran-avtalen og en russisk aktivist på topp blant forhåndsfavorittene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag klokken 11 blir årets vinner av Nobels fredspris kunngjort. Rekordmange er nominert til årets pris – hele 376. I fjor var det Den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog som fikk prisen, mens det var Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi som fikk den året før.

Sjokkresultatet fra søndagens folkeavstemning om fredsavtalen i Colombia har gjort konkurransen om Nobels fredspris mye mer spennende enn ventet. Når flertallet av velgerne i Colombia har sagt nei til avtalen, er sjansene «tilnærmet null» for at fredsprisen kan gå til Colombia og FARC, mener Kristian Harpviken, direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Han har den russiske aktivisten og menneskerettighetsforkjemperen Svetlana Gannusjkina på førsteplass som favoritt til å vinne fredsprisen.

Les også: Nobelprisen i medisin til japansk forsker

Iran-avtalen

Kort tid før kunngjøringen fredag, står den omdiskuterte atomavtalen med Iran sterkt i spekulasjonene. Etter tiår med strid, har denne avtalen stått sentralt for å skape samarbeid mellom Midtøsten og Vesten.

– Iran-avtalen har sannsynligvis stanset en ny krig i Midtøsten, forhindret ytterligere spredning av atomvåpen og ført til en åpning av forholdet mellom Iran og Vesten, sier Pål T. Jørgensen til TV 2.

Iran-avtalen ble inngått 14. juli i fjor mellom Iran og den såkalte 5+1-gruppen, bestående av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd – USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, samt Tyskland.

Mange hadde lenge mistenkt Iran for å ha ambisjoner om å skaffe seg atomvåpen, noe som førte til isolering og økonomiske sanksjoner mot landet. Den nye avtalen går blant annet ut på at Iran reduserer sitt atomprogram og åpner alle atomanlegg for inspeksjon. Til gjengjeld ble sanksjonene mot landet opphevet.

Overfor nyhetsbyrået AFP framholder professor Lars Wallensteen ved Uppsala Universitet at forhandlerne bak atomavtalen med Iran, Ernest Moniz og Ali Akbar, kan ha gode sjanser til pris.

– Når vi nå har sett at avtalen virker, bør dette være en sterk kandidat, sier Wallensteen.

Les også: Åpent blant fredsprisfavorittene

Syria og Snowden favoritter

Andre favoritter som trekkes fram er De hvite hjelmene – sivilforsvaret i Syria, pave Frans for sine reformer, den kongolesiske legen Denis Mukwege og Tysklands statsminister Angela Merkel.

De 3.000 frivillige som hver dag risikerer livet for å hjelpe bombeofre i Syria, får støtte på lederplass i The Guardian som en symboltung og opplagt kandidat.

Klimaavtalen under COP-21, eller Parisavtalen, seiler også i medvind etter at både USA, India, Kina og EU har gitt grønt lys. Direktør Dan Smith ved det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI, er blant dem som har tro på at fredsprisen kan gå til Parisavtalen.

Spillselskapene mener de greske mottakerne av flyktninger har størst sjanse for å vinne, og dermed lavest odds.

Norges fredsråd plasserer Edward Snowden, som avdekket massiv amerikansk overvåking, som sin favoritt sammen med Kathryn Bolkovac og Arundhati Roy for deres arbeid mot militarisme og problematiske maktstrukturer.

Personvernpolicy