Ingen lokaltog på Østfoldbanen fra lørdag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle lokaltog på Østfoldbanen blir innstilt fra lørdag, bekrefter NSB. Da vil totalt 118 lokførere være i streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 20.000 daglige passasjerer på Østfoldbanen blir rammet. Regiontogene til og fra Halden vil også bli berørt.

I tillegg vil det bli innstillinger på lokaltogene i Bergensområdet og på enkelte nattog mellom Oslo og Bergen.

Mandag er høstferien over i østlandsfylkene. Effektene av streiken vil slå inn for fullt når de som har hatt ferie, skal tilbake på jobb.

– Vi beklager veldig for dem som blir rammet. De passasjerene som ikke kommer med toget, må finne løsninger på egen hånd, sier konsernsjef i NSB, Geir Isaksen, til NTB.

Siden innstillingene skyldes streik, kan ikke NSB sette inn busser for å erstatte togene.

Les også: Østfoldbanen rammes hardt når togstreiken trappes opp

Streiker om opplæring

Streiken i Lokomotivmannsforbundet startet torsdag forrige uke etter at meklingen mellom LO Stat og Spekter, som representerer henholdsvis Norsk Lokomotivmannsforbund og NSB, brøt sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Striden står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha dagens krav inn i tariffavtalen, mens NSB vil avvente myndighetenes krav.

– Vi er begge enige om at vi ønsker en nasjonal standard og at dagens regelverk er for utydelig, sier Isaksen.

Imidlertid sier Spekter at de ønsker å spare tid i utdanningen ved å utdanne lokførerne til spesifikke strekninger, ikke hele landet, ifølge Klassekampen.

Les også: 150 tog innstilt på grunn av streik

I slutten av oktober vil Statens jernbanetilsyn starte arbeidet med en veileder om lokførerutdanningen.

– Jeg håper inderlig vi får avsluttet denne konflikten før den prosessen er ferdig, sier leder i Norsk Lokomotivmannsforbund, Rolf Ringdal, til NTB.

Ingen kontakt

Til sammen er 118 lokførere i streik fra lørdag: 33 i Moss, 29 i Ski, 28 i Lillestrøm, 19 i Oslo, 7 i Bergen, 1 i Trondheim og 1 i Kristiansand.

Ringdal beklager også overfor alle passasjerene som mister togtilbud, men legger til at lokførerne er forberedt på å streike lenge.

Partene har ikke hatt formell kontakt etter at streiken startet. Dermed vil verken Ringdal i lokførerforbundet eller Isaksen i NSB si noe om når streiken kan bli avsluttet.

Pågående streiker:

* Sykehusstreiken: Akademikerne gikk ut i streik 7. september da meklingen med Spekter ikke førte fram. Blant de streikende er det leger, ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere. Streiken er trappet opp flere ganger. Fra mandag er 595 medlemmer ved 15 sykehus i streik. Torsdag trappes streiken opp med 13 ledere ved Oslo universitetssykehus.

* Oljeservicestreiken: 335 ansatte i oljeservicebedrifter er i streik etter at meklingen mellom fagforeningen Industri Energi og Norsk olje og gass ikke førte fram 21. september.

* Energistreiken: 502 arbeidstakere i 30 energibedrifter er i streik, fordi meklingen mellom EL og IT forbundet, Fagforbundet, Delta og Parat og KS Bedrift brøt sammen 22. september.

* Lokførerstreiken: 71 arbeidstakere i Norsk Lokomotivmannsforbund, de fleste av dem i Oslo, Lillestrøm og Ski, er i streik etter at det ikke ble enighet i meklingen mellom LO Stat og Spekter 28. september. Medlemmene arbeider i NSB og NSB-eide CargoNet. Streiken trappes opp med fem lokførere i CargoNet fra onsdag 5. oktober. (Kilder: Riksmekleren, NTB)