Humlegård lover bedre politi i bytte mot lokale lensmannskontor

Politidirektør Odd Reidar Humlegård mottar i disse dager de lokale forslagene til hvilke av landets 354 lensmannskontor som skal kuttes. Han sier lokal tilstedeværelse skal erstattes med et raskere og mer kompetent politi. Foto: Berit Roald/ NTB scanpix.» Politidirektør Odd Reidar Humlegård
Politidirektør Odd Reidar Humlegård mottar i disse dager de lokale forslagene til hvilke av landets 354 lensmannskontor som skal kuttes. Han sier lokal tilstedeværelse skal erstattes med et raskere og mer kompetent politi. Foto: Berit Roald/ NTB scanpix.» Politidirektør Odd Reidar Humlegård Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Skjebnen til landets 356 lensmannskontorer avgjøres i disse dager. Opptil 144 kan forsvinne. De som mister lensmannen sin, skal få noe enda bedre tilbake, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fase to i regjeringens nærpolitireform er i innspurten. Ved årsskiftet ble landets 27 politidistrikter kuttet til 12. I midten av oktober får landets 354 lensmannskontorer og politistasjoner vite hvilke som får leve videre, og hvilke som blir foreslått lagt ned.

Forslag til kutt utarbeides i disse dager i hvert av de tolv politidistriktene i samarbeid med kommunene. Ifølge lekkasjer kan blant annet 17 lensmannskontor er forsvinne i Hordaland og Sogn og Fjordane, 22 tjenestesteder kan forsvinne i Østfold, Follo og på Romerike og 21 t jenestesteder i Vestfold, Telemark og Buskerud.

– Si fra nå

Et flertallsforlik på Stortinget i vår satte foten ned ved et minimum på 210 tjenestesteder. Det betyr at så mange som 144 tjenestesteder kan forsvinne i årene fremover.

– For oss er det ikke et mål å komme så nær 211 som mulig. Det må gjerne være igjen flere lensmannskontorer. Målet er å få en struktur som best mulig understøtter det vi faktisk skal levere – bedre polititjenester, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NTB.

Han mener flere grep i nærpolitireformen vil gi bedre politi selv om lokale kontor kuttes:

*Arbeidsmåten «politiarbeid på stedet» skal innføres i alle distrikt, slik at flere oppgaver skal avsluttes på stedet for å sikre raskere saksgang.

*For første gang får alle politidistrikt også en egen avdeling for forebyggende arbeid, og etterforskningen skal styrkes i hele politiet. Et nytt system for å sile straffesaker skal sikre at de viktigste sakene tas først og sikres nok ressurser.

– Vi forstår at mange er usikre på hva de får, når de mister det de har. Men ved å ha færre geografiske enheter, kan vi få mer politikraft ute, sier Humlegård.

– Si fra nå

Tillitsvalgte i politiet er imidlertid bekymret for at nedleggelsene vil føre til dårligere lokalkunnskap, tap av tillit i lokalbefolkningen og mindre mulighet til forebyggende arbeid.

– Det er stor uro over det som nå skjer ute i organisasjonen. Det sies at vi skal være et rullende politi som skal komme dit folk bor. Da risikerer man et fjernpoliti som først kommer etter at ting har skjedd, sier leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, til NTB.

Han oppfordrer kommunene til å bruke tiden godt fram til høringsfristen går ut 15. desember.

– Hvis de synes tilbudet de står igjen med, blir for skralt, så er det nå de må si fra, understreker han.

For ulikt

Humlegård mener derimot at en ny struktur er en forutsetning både for bedre forebygging og for å øke tilliten til politiet.

– Det er en misforståelse at nærhet mellom lensmannskontor og publikum nødvendigvis fører til bedre forebyggende arbeid og mer tillit. Mange av de små stedene klarer for eksempel ikke i særlig stor grad å avdekke vold og overgrep i nære relasjoner, til tross for denne nærheten. Det forteller meg at tillit og lokalkunnskap handler om noe mer enn å kjenne til hverandre, sier Humlegård.

– I dag er heller ikke lokal kunnskap nok. Man må også ha kunnskap om nasjonal og internasjonal kriminalitet, som treffer lokalsamfunnene gjennom alt fra hytteraid til narkotikadistribusjon og digital kriminalitet, sier Humlegård.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden