Deler av grensegjerdet på Storskog må flyttes 1 centimeter

Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge trår Russland noen centimeter for nær med det omstridte grensegjerdet på Storskog. Nå må 50 meter av gjerdet flyttes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har foretatt nye målinger i dag, og da har vi i samråd med grensekommissæren bestemt at den nederste delen av gjerdet må justeres fra 1 centimeter på det minste til 15 centimeter på det meste, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til VG.

I grenseavtalen mellom Norge og Russland heter det at en fire meter bred sone langs hele den 196 kilometer lange grenselinjen skal være uten hindringer.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vakte internasjonal oppmerksomhet med sitt forsøk på å sikre grensen mot Russland. Det 200 meter lange og 3,5 meter høye grensegjerdet har en prislapp på 4 millioner kroner, eller 20.000 kroner meteren. Gjerdet strekker seg 100 meter ut i terrenget på hver side av den nye porten på selve grensestasjonen på Storskog.

Enkelte, blant dem Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen (Ap), har omtalt gjerdet som helt unødvendig, mens andre mener det harmonerer dårlig med Norges selvbilde som en «humanitær supermakt».