Legendarisk general:Krigshelten Wilhelm Mohr er død

KRIGSHELT: Den tidligere spitfire-flygeren under 2. verdenskrig, generalløytnant Wilhelm Mohr da han som 96-åring var med på markeringen av 70-årsdagen for D-dagen i Normandie.
KRIGSHELT: Den tidligere spitfire-flygeren under 2. verdenskrig, generalløytnant Wilhelm Mohr da han som 96-åring var med på markeringen av 70-årsdagen for D-dagen i Normandie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigshelten og «Landsfaderen» for det norske Luftforsvaret, Wilhelm Mohr, døde mandag kveld 99 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det får ABC Nyheter bekreftet av kilder nær familien. Dødsfallet er bekjentgjort på hyllestsiden hans på Facebook, twitterkontoen Milforum og av Oslo Militære Samfund, der han var ærverdig medlem.

Mohr deltok under kampene i Norge, tjenestegjorde som flyger og instruktør i den norske basen Little Norway i Canada under 2. verdenskrig og var kampflyger i årene 1941 til 1945 i norske og britiske skvadroner, avbrutt av ett års tjeneste ved hovedkvarteret i London.

For sin krigsinnsats mottok Mohr bl.a. Krigskorset med sverd (1942), det britiske Distinguished Flying Cross og den amerikanske Legion of Merit.

Han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden 1964 og er innehaver av storkors av den svenske Svärdsorden foruten en rekke andre utenlandske ordener, ifølge Norsk Biografisk Leksikon og andre kilder. Etter krigen tjenestegjorde han i en rekke høye stillinger i Luftforsvaret, var direktør ved Forsvarets høyskole og ledet en periode flyhavarikommisjonen for sivil luftfart.

Les også: 7 norske krigsveteraner hedret 70 år etter D-dagen