Gikk av etter Monika-saken – har fått internasjonal toppjobb i politiet

NY TOPPJOBB: Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen gikk av i februar 2015 etter sterk kritikk fra Riksadvokaten i Monika-saken. Nå blir han direktør i Interpol i  Frankrike.
NY TOPPJOBB: Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen gikk av i februar 2015 etter sterk kritikk fra Riksadvokaten i Monika-saken. Nå blir han direktør i Interpol i  Frankrike. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eks-politimester Geir Gudmundsen (61) starter om kort tid som assisterende direktør for Interpols operasjonssentral i Lyon i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Geir Gudmundsen (61)

  • Politimester i Hordaland fra 2010-2015, nå seniorrådgiver i Politidirektoratet (POD) i Oslo.
  • Ba som følge av Monika-saken å bli innbeordret til POD i februar 2015. Fratrådte formelt som politimester i juni samme år. Bakgrunnen var kritikken i granskingsrapporten om politiets håndtering av drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.
  • I rapporten kritiseres Gudmundsen for å ha sviktet som leder da varsleren Robin Schaefer forsøkte å varsle om sviktende etterforskning av Monika Sviglinskajas død.
  • Den slo fast at det var brudd på interne instrukser, påtaleinstruks og straffeprosesslov. Etterforskningsledelse, åstedskoordinator, lokal etterforskningsleder, påtalejurist, visepolitimester og politimester var alle involvert. Politiet brukte krisepsykolog i et forsøk på å få Monika sin mor til å forstå politiets konklusjon om selvdrap. En mann er nå dømt for drapet på åtteåringen. Han har anket.
  • Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, nektes erstatning av staten
  • Gudmundsen har 40 års erfaring fra politiet og påtalemyndigheten. Han er både politi- og juristutdannet og har Hovedkurset fra Forsvarets Høgskole. Hadde embedet som politimester i Rogaland før Hordaland.

I Interpol skal Gudmundsen jobbe som sjef i organisasjonens «Command and Co-Ordination center», eller Interpols operasjonssentral, som senteret også kan kalles. Fra den døgnåpne operasjonssentralen bistår Interpol de 190 medlemslandene med akutt informasjon og støtte ved kriser, ifølge Politforum.

Gudmundsen gikk av etter Hordaland politidistrikts håndtering av Monika-saken og varslingssakene som fulgte. ABC Nyheter avslørte nylig at Gudmundsen var innbeordret som seniorrådgiver i Internasjonal seksjon i Politidirektoratet, der han beholdt sin millionlønn.

POD bekoster både bolig i Oslo og hjemreisene til Bergen for eks-politimesteren, som er pendler.

Bakgrunn: Politimester gikk av etter Monika-saken – har rett til millionlønn «på livstid»

Språkkurs til 30.000

Noen måneder etter at han tiltrådte permanent i juni 2015, spanderte Politidirektoratet også et tre ukers språkkurs i Irland i regi av EU-byrået European Police College (CEPOL) på Hordalands eks-politimester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prislapp for kurs, reise og hotell i Tempelmore i Irland i oktober 2015: Rundt 30.000 kroner.

Les også: Høyre-topp reagerer med vantro: – Det er umusikalsk! Det skurrer!

I en melding til ansatte i politiet uttaler Politidirektoratet at Gudmundsen vil få brukt sin kompetanse som tidligere politimester og sjef for Hovedredningssentralen godt i Interpol. POD uttrykker glede for at Gudmundsen har konkurrert seg inn i en viktig stilling, skriver Politiforum.