Politiet usikre på om død 59-åring ble utsatt for vold

Ordfører i Kragerø Jone Blikra jobber nå for å ta vare på ansatte og pårørende etter at en av kommunens ansatte ble drept på jobb.
Ordfører i Kragerø Jone Blikra jobber nå for å ta vare på ansatte og pårørende etter at en av kommunens ansatte ble drept på jobb. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 59 år gamle omsorgsarbeideren som døde lørdag kveld, ble mest sannsynlig ikke utsatt for vold, opplyser politisjef Øystein Skottmyr i Kragerø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hodeskadene er forenlige med at hun kan ha falt i asfalten. Det er ikke noe som tyder på at hun er blitt utsatt for vold, sier Øystein Skottmyr til Varden søndag kveld.

– Om skadene har oppstått under fall eller på annen måte, er noe etterforskningen vil vise. Det kan ha skjedd på flere måter, sier Skottmyr til NRK.

Lørdag kveld rykket nødetatene ut til Kalstad i Kragerø etter en melding om at en kvinne lå livløs på asfalten. Hun ble funnet sterkt forslått, og skadene var så alvorlige at hun døde av dem, til tross for at hun svært raskt fikk livreddende hjelp fra en lege som tilfeldigvis befant seg i nærheten.

Diagnoser

En 35 år gammel beboer i den kommunale institusjonen for psykisk utviklingshemmede kvinnen jobbet i ble søndag siktet for kroppskrenkelse.

Ifølge Skottmyr er mannen først og fremst er siktet for å få oppnevnt en forsvarer. Han sier videre at politiet undersøker hva slags diagnoser 35-åringen har, og om han er strafferettslig tilregnelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis en person etter straffeloven regnes som «psykisk utviklingshemmet i høy grad» har han ikke såkalt skyldevne, hvilket betyr at han ikke kan straffes selv om mannen er riktig gjerningsperson. 35-åringen er ikke formelt pågrepet.

– Det beste for beboeren er at han er der han er vant til å være. Nå blir han ivaretatt av kommunens personale, sa ordfører Jone Blikra (Ap) i Kragerø til NTB tidligere søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Else (59) død etter vold – utviklingshemmet mann mistenkt

Skal ha kranglet

Det skal ha oppstått en krangel mellom 35-åringen og omsorgsarbeideren lørdag kveld, ifølge vitner. De hadde da vært ute og spist.

Beboeren gikk alene tilbake til den døgnbemannede boligen og fortalte at kvinnen var blitt syk, opplyste politiet. Institusjonen ligger få hundre meter fra det antatte åstedet.

– Vi vet at de har vært ute og spist, at det har vært en uoverensstemmelse og at han har blitt utagerende. Men vi kjenner ikke detaljene for hva som har skjedd etterpå, så vi avventer obduksjonsrapporten som vil si hva dødsårsaken er, sier politiadvokat Ingrid Øygarden i Sør-Øst politidistrikt til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilsynsrapport

I en tilsynsrapport publisert 8. september får Kragerø kommune kritikk for kommunens helse- og omsorgstjenester til mennesker med utviklingshemning. I rapporten fra Fylkesmannen nevnes det fem avvik, blant annet at « Kragerø kommune sikrer ikke at samtlige ansatte har nødvendig kompetanse og tilstrekkelig systematisk opplæring til å ivareta sine oppgaver.»

– Avvikene utgjør ingen fare for våre ansatte, men det vil være en fordel for oss og de ansatte når vi får rettet disse avvikene, og forbedret områdene som må forbedres, sier rådmann Inger Lysa til kanalen.

Hun vil ikke trekke sammenheng mellom funnene i rapporten og 59-åringens død.

– De sammenhengene ville i tilfelle være rene spekulasjoner, og det er ikke tiden for det nå, sier Lysa ifølge TV 2.