Støttegruppen oppfordrer til forlik om minnestedet på Sørbråten

Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli.
Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttegruppen etter 22. juli oppfordrer Utstranda velforening til å akseptere statens forslag til et forlik om utformingen av et minnesmerke på Sørbråten i Hole kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper at Utstranda Vel aksepterer statens forslag til forlik, slik at vi sammen kan komme sammen og enes om en ny utforming av minnestedet på Sørbråten. På den måten kan vi unngå en opprivende rettssak, sier Lisbeth Kristine Røyneland, lederen av Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, til NTB.

Minnestedet på Sørbråten skulle etter planen stå ferdig i sommer, men Utøya-naboenes protester har ført til at prosessen er blitt kraftig forsinket.

Diskutert med naboene

I et forsøk på å komme naboene i møte, har regjeringen tilbudt å skrote det omstridte minnesmerket «Memory Wound» av den svenske kunstneren Jonas Dahlberg, men det er plasseringen og ikke selve utformingen Utøyas naboer ikke aksepterer. De er derfor klare til å trekke staten for retten for å få omgjort planene.

Røyneland sier støttegruppen har diskutert regjeringens forliksutspill med Utstranda velforening.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forliket har blitt diskutert, men vårt hovedfokus er å lindre smerten hos dem som ennå sliter med å bearbeide det forferdelige terrorangrepet som rammet den 22. juli. Samtidig skal vi aldri glemme det som traff oss den regntunge dagen, og at så mange ble brutalt fratatt muligheten til å leve sine liv, sier hun og understreker at den nasjonale støttegruppen er ikke en juridisk part i denne saken.

Les også: Utøya-naboene: Staten gir oss ikke noe valg

Sørbråten-naboer saksøker staten

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naboer reagerer kraftig på Utøya-minnesmerke

Framskyndes i Oslo

Mens striden om Utøya-minnestedet på Sørbråten pågår, framskyndes arbeidet med 22. juli-minnestedet i regjeringskvartalet i Oslo, opplyste direktør Svein Bjørkås i Kunst i offentlige rom (Koro) onsdag.

Kunstneren Jonas Dahlberg ønsket opprinnelig å bruke steinmasse fra «Memory Wound» i regjeringskvartalet, men koblingen mellom de to minnestedene vil nå bli mer «indirekte».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttegruppen er positiv til at bindingen mellom minnestedet i Oslo og på Sørbråten frigjøres og er glad for at Dahlberg som kunstner fortsatt er med i prosjektet.

– Bindingene mellom utformingen på Sørbråten og i regjeringskvartalet blir brutt. Det betyr at et sårt tiltrengt midlertidig minnested i Oslo kan komme på plass raskt, selv om prosessen kan ta noe lengre tid på Sørbråten, sier Røyneland.

Avviser omkamp

Utstranda velforening slo tirsdag fast at Statsbyggs avtale med Sørbråten er mangelfull og kan sies opp. Avtalen ble underskrevet i 2013 og varer i 50 år.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sa til NTB onsdag at kontrakten med grunneier og eventuelle økonomiske konsekvenser av bytte av minnested, ikke har vært vurdert. Departementet åpner ikke for en omkamp om stedsvalg, men tilbudet om forhandlinger om utforming av minnestedet står altså fortsatt ved lag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er støttegruppen fornøyd med, men Røyneland understreker at de har respekt for at ikke alle er enige.

– Vi kan ikke uttale oss på vegne av alle berørte, og vi har respekt for alle syn i denne saken. Vi ønsker et minnested i Oslo og på Sørbråten. Det er Stortingets og regjeringens beslutning å plassere de nasjonale minnestedene, et arbeid vi opplever å ha blitt inkludert i på en god måte, sier Røyneland.