Moren til 13-åring tiltales for grov omsorgssvikt

<p>13-åringen ble funnet død i denne hytta på Beitostølen.</p>
13-åringen ble funnet død i denne hytta på Beitostølen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Moren til den 13 år gamle jenta som ble funnet død i en hytte på Beitostolen på nyttårsaften, er tiltalt for grov omsorgssvikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe ved Statsadvokatene i Hedmark og Oppland bekrefter torsdag morgen overfor NRK at de har tatt ut tiltale mot kvinnen.

Moren til jenta ble siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge etter at jenta trolig døde av avmagring. Moren har hele tiden nektet straffskyld.

Etter at den 13 år gamle jenta døde, har moren og familien fortalt at mangeårig mobbing var årsaken til den unge jentas spiseforstyrrelser. Fylkesmannen i Oslo og Akershus undersøkte saken og konkluderte med at både skoler og kommunen hadde strukket seg svært langt for å følge opp jenta, men konkluderte også med at formelle prosedyreregler ikke var fulgt.

Les også:

Lovbrudd ved behandling av 13-åring som døde

Rapport etter 13-årings dødsfall klar neste uke

Minst fem klinikker behandlet 13-åring som døde

– En kvalifisert skivebom

Tiltalen mot moren til den 13 år gamle jenta som døde på Beitostølen, er enkelthendelser tatt ut av sin sammenheng, mener forsvareren hennes.

– Etter min oppfatning framstår tiltalen som en kvalifisert skivebom, sier advokat Aasmund Olav Sandland til NTB.

– Den er fragmentert i formen. Enkelthendelser er tatt ut av sin sammenheng. Vi snakker om en mor som har jobbet mot skole, barnevern og helse gjennom mange år, fortsetter forsvareren.

Moren har hele tiden nektet straffskyld og gjør det nå på alle tiltalens punkter, opplyser han.

Den 13-årige jenta ble funnet død i ei hytte på Beitostølen 31. desember 2015. Moren er tiltalt for grov omsorgssvikt. Ifølge tiltalen, som kom torsdag, avslo hun tilbud og anbefalinger fra spesialisthelsetjenesten. Hun skal også ha unnlatt å ta med jenta til helsekontroller hos fastlege til tross for at slike kontroller var en forutsetning da jenta ble skrevet ut fra sykehus.

Fakta om 13-åringen som døde på Beitostølen

* En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften.

* Obduksjonsrapporten viste at hun døde av avmagring.

* Moren til jenta ble siktet for grov omsorgssvikt. Hun er nå tiltalt.

* Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener det ble begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen hos barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre.

* Dødsfallet utløste gransking av tre skoler hvor jenta hadde vært elev. Rapporten konkluderte med at skolene hadde gjort mye for 13-åringen, men de fikk likevel kritikk for at prosedyreregler ikke var fulgt.

* Statens helsetilsyn har også åpnet tilsynssak mot behandlere i helsevesenet, men denne er ikke avsluttet.

* Historien til 13-åringen kommer ut som bok i høst. Forfatteren Jon Gangdal har brukt jentas dagboknotater til å fortelle om livet hennes i boka som kommer ut på Aschehoug forlag i oktober. (©NTB)

Personvernpolicy