Gunhild Stordalen: – Endring starter med store ord

Tirsdag ettermiddag holdt Gunhild Stordalens EAT-organisasjon sin tredje strake konferanse under FNs hovedforsamling i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Tirsdag ettermiddag holdt Gunhild Stordalens EAT-organisasjon sin tredje strake konferanse under FNs hovedforsamling i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gunhild Stordalens EAT-organisasjon har hevet ambisjonene, og er på plass i New York for å løse matproblemer for tredje år på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ettermiddag holdt hennes EAT-organisasjon sin tredje strake konferanse under FNs hovedforsamling i New York. Der er det flere prominente ledere både på talerstolen og i salen.

I forkant av møtet «Urban food systems: The nutrition challenge» holdt 37-åringen pressemøte i FNs mathage med utenriksminister Børge Brende (H), Sveriges utenriksminister Margot Wallström og EU-kommissær Vytenis Andriukaitis.

– Vi hever jo ambisjonene våre år etter år, og har store forhåpninger til det som skjer her, sier Stordalen til NTB.

Hun har uttalt at politikerne må slutte å «pirke i maten», og etterlyser faktisk handling.

– Du kan si mye om prating og store ord. Men det er ekstremt verdifullt å få ledere på tvers av politiske felt, forskere og industrien sammen for å snakke om felles utfordringer. Det starter med store ord her i FN i dag, og jeg tror på at det har effekt, sier Stordalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbyene i sentrum

Matproblematikken i verdens store byer står i søkelyset under årets EAT-konferanse i FN. Årsaken er at det i byene ofte serveres mat med et høyt innhold av fett og tilsatt sukker, samt at det ikke er bærekraftig produsert.

– Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i byer, og det vil øke de neste årene, sier Stordalen.

Mat er også et stort klimaproblem.

– Alternativene man blir servert er ikke gode, og det er vanskelig å gjøre riktige valg i byene. Nettopp byene har en enorm mulighet til å dra lasset for å få inn bærekraftig produsert, sunn mat, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Smilende og engasjert Gunhild Stordalen møtte Dyrsku'n

Spis mindre kjøtt

Gunhild Stordalen oppfordrer den vanlige forbruker til å gjøre sitt.

– Vi kan spise mindre kjøtt. Vi trenger ikke kutte det helt ut, men det hjelper å kutte ned. Vi bør også kutte på veldig bearbeidet mat, og heller spise mer planter. Hvis vi i tillegg kaster mindre mat, har vi gjort mye, sier Stordalen som har med seg ektemannen Petter Stordalen til New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende er en av politikerne som deltar under årets konferanse. Han støtter Stordalen og sier mat er svært viktig for å nå FNs avgjørende bærekraftmål.

– For å avskaffe all ekstrem fattigdom, så er ikke det mulig uten å stoppe all hungersnød. Alle barn må vokse opp med næringsrik mat, slik at de også kan konsentrere seg om utdanning, sier utenriksministeren.

Kommenterte egne sykdom

Gunhild Stordalen kjemper også en kamp mot sin egen sykdom. Gjennom våren har hun for andre gang gjennomgått eksperimentell cellegift- og stamcellebehandling for den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

I New York ga hun en kort kommentar om hvordan hun orker å holde i den store EAT-konferansen mens hun er syk.

– Jeg er syk, men prognosene for kloden vår er ikke så god den heller. Jeg har all grunn til å jobbe med disse tingene. 800 millioner mennesker får for lite mat, samtidig som to milliarder sliter med overvekt. I tillegg er klimakrisen allerede her. Er det noe jeg skal bruke energien min på, så er det dette, avslutter Stordalen.