Frisøren anker hele hijab-dommen

Frisør Merete Hodne i Jæren tingrett da saken ble behandlet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Frisør Merete Hodne i Jæren tingrett da saken ble behandlet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frisør Merete Hodne på Bryne anker dommen for å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang. I tingretten ble frisøren dømt til å betale en bot på 10.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede da dommen falt i Jæren tingrett mandag i forrige uke, opplyste Hodnes forsvarer Linda Ellefsen Eide til NTB at klienten ikke kom til å akseptere utfallet og ønsket å anke.

Hun tok imidlertid betenkningstid.

Elleve siders anke

Nå bekrefter advokaten overfor TV 2 at en anke på elleve sider ble sendt tingretten tirsdag.

– Vi påanker saken i sin helhet. Tingrettens avgjørelse er for tynn. Dette er en prinsipiell sak som vi må få belyst skikkelig, sier Eide.

Hodne, som i tillegg til boten ble dømt til betale sakskostnader på 5.000 kroner, har bedt om økonomiske bidrag for å ta saken videre i rettssystemet.

– Mange har ønsket å hjelpe min klient, og det har kommet inn mye penger. Men jeg vil understreke at jeg som advokat ikke mottar penger fra min klient. Mine utgifter dekkes på vanlig måte med salær fra det offentlige, sier forsvareren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Nektet å slippe inn kvinne med hijab – ender i retten

Fikk «helt hetta»

Frisør Merete Hodne møter torsdag formiddag kl 9-12 i Jæren tingrett, tiltalt for å ha kastet Malika Bayan ut av salongen sin fordi Bayan bruker hodeplagget hijab. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Frisør Merete Hodne møter torsdag formiddag kl 9-12 i Jæren tingrett, tiltalt for å ha kastet Malika Bayan ut av salongen sin fordi Bayan bruker hodeplagget hijab. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Hijab-saken kom opp for retten etter at Hodne nektet å vedta et forelegg på 8.000 kroner for å ha nektet 24-årige Malika Bayan å komme inn i salongen. Frisøren erkjente ikke straffskyld under rettssaken 8. september. Hun argumenterte med at hun anser hijaben som et «ekstremt politisk symbol» – at den gir henne angst og at hun fikk «helt hetta».

Hodne har vært politisk aktiv i Stopp Islamiseringen av Norge og i Pegida. Tingretten legger i dommen vekt på kommentarer som hun har skrevet på Facebook, blant annet formuleringer som «Islam er mye verre enn nazisme».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bayan: – Jeg følte meg liten, dum og ikke inkludert

Retten var ikke i tvil

Hodne kommenterte også den aktuelle hendelsen med «ønsker ikke ondskapen inn dørene der jeg kan bestemme».

– Retten er etter dette ikke i tvil om at tiltalte handlet forsettlig, nemlig at hun med viten og vilje diskriminerte Bayan ved å vise henne vekk fra salongen fordi Bayan var muslim, skrev tingrettsdommer Ingrid Håvarstein Eldøy.

Retten fant ingen momenter som kunne tillegges vekt i formildende retning, og boten var høyere enn hva aktor hadde lagt ned påstand om.

Les også:

Raste mot muslimer under hijab-rettssak

Hagen: – Er det et islamistisk symbol, eller er det bare et skaut?

Sultan: – Hagens tankegang gir parallellsamfunn

Hijab-saken:

* Frisør Merete Hodne møtte 8. september i år i Jæren tingrett, tiltalt for å ha nektet Malika Bayan tjenester fordi Bayan bar det religiøse hodeplagget hijab.

* Ifølge tiltalen skal Hodne ha avvist Bayan da hun kom for å spørre hva det kostet å stripe håret. Hodne skal ha sagt at hun ikke ville «ta på sånne som henne».

* Hendelsen fant sted for rundt ett år siden i Hodnes frisørsalong på Bryne.

* Hodne ble ilagt et forelegg på 8.000 kroner, som hun nektet å vedta.

* Hodne erkjente ikke straffskyld under rettssaken. Hun fastholdt at hun anser hijaben som et «ekstremt politisk symbol» og at den gir henne angst.

* Hodne har vært politisk aktiv i Stopp Islamiseringen av Norge og i Pegida.

* Dommen, som ble forkynt mandag 12. september, går ut på at Hodne må betale en bot på 10.000 kroner. Hun må dessuten dekke sakskostnader. Dommen er anket.