Meny

Eriksson mener NAV-sjefen løy for ham

Tidligere statsråd Robert Eriksson mente han ble rundlurt av NAV-sjef Joakim Lystad (t.h.) som fikk sparken i fjor. Til statsministeren fortalte Eriksson at han følte seg «løyet for». Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere FrP-statsråd Robert Eriksson svinger pisken mot Joakim Lystad som fikk sparken som NAV-topp. «Rundlurt» og «følte meg løyet for», er blant beskrivelsene.

Norges eneste tidligere statsråd for Fremskrittspartiet, Robert Eriksson, legger ikke fingrene imellom når han forteller om hvorfor Joakim Lystad fikk sparken som sjef for NAV i fjor vår.

Da Eriksson oppsøkte statsminister Erna Solberg for å forankre beslutningen, mente han at enten måtte han eller Lystad forlate sin stilling.

«Jeg ga henne alt av informasjon og la ikke skjul på at jeg følte meg løyet for, skriver Eriksson i sin bok om perioden i regjering, «Bare gjør det - trofast rebell for Siv og Erna».

Boken blir presentert på en pressekonferanse onsdag morgen.

Tirsdag svarte Joakim Lystad følgende på et spørsmål om hans oppfatning av samarbeidet mellom de to:

– Jeg har ikke lest boken og er usikker på om jeg kan prioritere det. Følgelig har jeg ingen kommentar, sier den tidligere NAV-sjefen til ABC Nyheter.

«De ønsket å kneble meg»

Han beskriver sin opplevelse av å møte motstand både i eget departement og i NAVs ledelse, og at han som ny statsråd raskt ble «...oppmerksom på at ledelsen i NAV med Joakim Lystad i spissen, tilsynelatende stod i ledtog med ledelsen i departementet, og magefølelsen den gangen sa meg at de ønsket å kneble meg».

Men det er særlig spørsmålet om etatens store problemer - og enorme kostnadsoverskridelser - ved innføringen av et nytt IKT-system, som tilspisser konflikten mellom Eriksson og Lystad.

I hans periode som statsråd kom det flere historier i media om at planene ikke holdt, og at det lå an til budsjettsprekk på 1,5 milliarder kroner.

Les også: Nav slaktes i ny rapport

Eriksson skriver at han ikke fikk de opplysningene han ba om, og at særlig en avslørende rapport ble holdt tilbake for ham.

«Måten jeg fikk kjennskap til rapporten, tåler knapt dagens lys», skriver statsråden som likevel avslører at han først fikk vite om denne rapporten under bordet, av en ikke navngitt kilde som satt på informasjonen.

Både departementet og NAV-sjefen skal ha forsøkt å holde rapporten unna statsråden. Eriksson skriver at han hadde risikert å skulle møte til stortingshøringen om NAV i februar 2015 uten å vite om innholdet før Dagens næringsliv slo opp rapporten å sin førsteside samme dag.

«Der og da var jeg så forbannet at jeg holdt på å gå i taket», skriver han og oppsummerer: «Det stinket lang vei».

«Rundlurt»

Han skriver også at forsikringene fra Lystad om at alt var i skjønneste orden var «sprøyt», og «i virkeligheten følte jeg det som om jeg var blitt rundlurt».

Om selve avskjedigelsen av Lystad, er Eriksson noe mildere i språkbruken. han skriver at NAV-sjefen var uenig i beslutningen, og: «Han var skuffet, men vi hadde en grei samtale. Han tok det med fatning».

Les også: Lundteigen: – Eriksson skyter pianisten

I samme kapittel reflekterer Eriksson også over at han selv måtte forlate posisjonen som statsråd noe senere samme år: «Jeg tipper noen godtet seg litt ekstra over det. Men angrer jeg på at jeg sparket Joakim Lystad? Nei. det var helt nødvendig».


Populært