Meny

Røde Kors håper på fortsatt våpenhvile i Syria

President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, sier det vil bli vanskeligere å nå fram med nødhjelp dersom avtalen om våpenhvile ikke gjenopptas. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvilen har gjort det mulig å skaffe nødhjelp til sivile mange steder i Syria, inkludert befolkningen i Aleppo, uttaler president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors. Han håper at avtalen får nytt liv.

– Denne våpenhvilen har gitt befolkningen i mange av de verste områdene en pause fra krigen, selv om den har vært skjør og det har vært mange brudd på våpenhvilen. De som taper mest på dette er de sivile som ikke vil få den akutte hjelpen de trenger, sier Mollekleiv til NTB.

Bare to timer etter at den syriske hæren opphevet våpenhvilen mandag ble flere bydeler i Aleppo rammet av luftangrep fra syriske eller russiske kampfly.

Bombet nødhjelpskolonne

Rundt 20 av bilene til Syrias Røde Halvmåne ble truffet av bombene i nærheten av byen Urm al-Kubra vest for Aleppo. Bilene var lastet med nødhjelp, og sto parkert utenfor et av organisasjonens lokaler.

Nødhjelpskolonnen skal ha vært lastet med hvetemel, helse- og nødhjelpsutstyr, som skulle leveres ut til 78.000 sivile i området.

Ifølge den syriske hæren har det blitt registrert 300 brudd på våpenhvilen, som trådte i kraft mandag 12. september. Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) oppgir at 27 sivile, blant dem ni barn, har blitt drept i områdene som avtalen har omfattet i løpet av disse dagene.

Les også: SOHR: Syrias hær har gjennomført 35 luftangrep

– Vil bli vanskeligere

Til tross for de mange bruddene på våpenhvilen har avtalen gjort det mulig å hjelpe sivilbefolkningen, understreker Mollekleiv.

– Fordi våpnene har stilnet har vi i løpet av de siste dagene fått fram nødhjelp til mange steder i Syria, både i Aleppo, Homs og Damaskus. Også inne i det østlige Aleppo har våre frivillige gått i gang med å reparere vannforsyningen, med det utstyret de allerede hadde. Men hvis våpenhvilen tar slutt vil det bli vanskeligere å nå fram med nye forsyninger til steder som østlige Aleppo, sier han.

Les også: Syria erklærer slutt på våpenhvilen

Populært