Meny

SOHR: Syrias hær har gjennomført 35 luftangrep

To dager etter at våpenhvilen ble inngått demonstrerte innbyggere i Aleppo mot president Assads regjeringsstyrker og etterlyste nødhjelp. Mandag brøt våpenhvilen sammen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske eller russiske kampfly skal stå bak luftangrepene i den opprørskontrollerte delen av Aleppo, som startet bare to timer etter at den syriske hæren opphevet våpenhvilen.

Minst fem bydeler i de opprørskontrollerte delene av den splittede byen ble rammet av angrepene mandag.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har det kommet meldinger om drepte, men antallet er foreløpig ikke kjent.

Luftangrepene skal også ha rammet lastebiler med nødhjelp i nærheten av byen Urm al-Kubra vest for Aleppo, opplyser eksilgruppen til Reuters. FN og Røde Kors jobber med å undersøke opplysningene. Det er ukjent om deres kolonner er rammet.

Les bakgrunn: Syria erklærer slutt på våpenhvilen

35 luftangrep

Ifølge SOHR har det syriske regimet gjennomført til sammen 35 luftangrep siden våpenhvilen ble opphevet av den syriske hæren.

Også i Damaskus meldes det om sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørsgrupper.

Den syriske hæren erklærte slutt på den ukelange våpenhvilen mandag ettermiddag norsk tid. Ifølge hæren har avtalen blitt brutt 300 ganger.

– Dette var en reell mulighet til å stanse blodsutgytelsene, men væpnede terrorgrupper har gjort narr av denne avtalen og latt være å følge opp noen av punktene, heter det i uttalelsen fra det syriske regimets hær.

27 sivile, inkludert ni barn, har blitt drept i områder omfattet av våpenhvilen siden den trådte i kraft 12. september, ifølge SOHR.

Stormaktene møtes

Kort tid etter at våpenhvilen ble opphevet uttalte USAs utenriksminister John Kerry at han fordømmer kunngjøringen fra Syria. Han uttalte videre at Russland ikke har fulgt opp sine forpliktelser i henhold til avtalen.

Russland anklager på sin side USA for å være ute av stand til å kontrollere de amerikanskstøttede opprørsgruppene.

Tirsdag skal stormaktene og utenriksministre fra Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) møtes i New York.

– Vi skal vurdere våpenhvileavtalen, se på status på avtalen etter at den ble inngått av USA og Russland for litt over en uke siden, se på hvor vi står i dag, og vurdere hvilke skritt vi må ta videre for å foreta forbedringer, opplyser talsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet.

Populært