Meny

Ubaydullah Hussain tiltalt for terrorrekruttering

Ubaydullah Hussain sammen sin advokat John Christian Elden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ubaydullah Hussain (31) er den første i Norge som er tiltalt for terrorrekruttering. Han skal også ha hjulpet til med rådgivning, kjøp at utstyr og videreformidling av kontaktinfo til IS-personell.

– Han nekter straffskyld, sier forsvareren, advokat John Christian Elden, til NTB.

Hussain skal ifølge tiltalen ha hjulpet fem navngitte personer, i tillegg til å ha rekruttert minst to konvertitter.

Ifølge tiltalen tilrettela og organiserte Hussain reiser for personer som sluttet seg til eller forsøkte og slutte seg til ISIL i Syria.

Rådgivning

Tilretteleggelsen besto ifølge tiltalen av blant annet rådgivning om reiserute, innkjøp av egnet utstyr og kjøp eller bistand til kjøp av billetter til reisen, samt videreformidling av kontaktinformasjon til IS-tilknyttet personell.

Hussain skal også ha kommunisert med IS-tilknyttet personell for å sikre at de reisende ble hentet og transportert over grensen fra Tyrkia til ISIL-kontrollerte områder i Syria.

Tiltalt i samme sak

En av disse konvertittene, en 19-åring, ble pågrepet i Sverige i fjor og er tiltalt etter terrorparagrafen, i samme sak som Hussain.

Den andre, en 24-åring fra Halden, ble drept i den syriske grensebyen Kobani i 2015. Både rekruttering og støtte til norske IS-krigere rammes av straffelovens paragraf 147d.

Hussain har sittet fengslet siden 10. desember i fjor. Rettssaken starter i Oslo tingrett 3. november. Retten har satt av seks uker til behandlingen.

Dømt for trusler

Ubaydullah Hussain ble i februar 2014 dømt til 120 dagers fengsel for trusler. Han ble tiltalt for oppfordring til terror etter å ha hyllet terrorhandlinger og lagt ut et bilde av dømte terrorister på sin Facebook-profil i 2013, men ble frikjent for dette av Oslo tingrett.

Da lagmannsretten behandlet ankesaken på forsommeren i fjor, ble han igjen frifunnet for å ha oppfordret til terror, men trusseldommen ble opprettholdt. Denne dommen ble ikke anket og er dermed rettskraftig.

Populært