Meny

Sekkingstad trolig til Norge tirsdag

Se video: Sekkingstad: – Jeg ble behandlet som en slave

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filippinske medier hevder at det ble betalt over 100 millioner pesos, 17 millioner kroner, i løsepenger til Abu Sayyaf-geriljaen for å få Kjartan Sekkingstad frigitt. Hvem som betalte, er uklart.

Filippinenes fredsminister Jesus Dureza hevdet lørdag kveld at det ikke var betalt løsepenger for å sikre frigivelse av Sekkingstad, noe som bestrides av andre kilder.

Filippinsk politi opplyste i en kunngjøring at det var betalt 5,2 millioner kroner i løsepenger for nordmannen.

Ble betalt

En talsmann for Abu Sayyaf, Abu Ramie, hevder at gruppen fikk drøyt 10 millioner kroner i løsepenger for Sekkingstad og tre indonesiske fiskere, som ble frigitt like etter nordmannen.

– For de fire gislene fikk Abu Sayyaf 10,5 millioner kroner i løsepenger, sa han søndag.

The Philippine Star mener å vite at det skal ha blitt betalt mer, over 100 millioner pesos i løsepenger for Sekkingstad. Det tilsvarer rundt 17,3 millioner kroner.

– Kilder opplyste i går til The Star at Sekkingstads familie og venner fra Norge skaffet til veie løsepengene, skriver avisen mandag.

Fastholder

Statsminister Erna Solberg fastholder at norske myndigheter ikke har betalt løsepenger, eller på noen måte har bistått andre med å gjøre dette.

Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Norske myndigheter har ikke deltatt i utbetaling av løsepenger eller gitt noen innrømmelser i denne saken, sa Solberg søndag.

Filippinske myndigheter har heller ikke betalt løsepenger for Sekkingstad, understreker en talsmann for president Rodrigo Duterte.

– Men vi vet ikke hvorvidt en tredjepart eller familien har betalt løsepenger, sier talsmannen Martin Andanar til radiostasjonen dzRB.

Ville ha mer

Duterte hevdet selv i august at det var betalt løsepenger for Sekkingstad og anklaget Abu Sayyaf for ikke å holde sin del av avtalen og frigi nordmannen.

President Rodrigo Duterte Foto: NTB scanpix

Ifølge Duterte var det da betalt 50 millioner pesos, nærmere 9 millioner kroner i løsepenger for Sekkingstad, men Abu Sayyaf krevde da mer.

– De utsetter det stadig. Millioner er betalt i løsepenger for nordmannen, sa Duterte da.

Velstående familie

Hvem som eventuelt har skaffet løsepengene for Sekkingstad til veie, er ikke kjent.

Sekkingstads bror Odd Kåre Sekkingstad opplyste i forrige måned at familien i Norge var ukjent med at det skulle ha blitt betalt løsepenger.

Det er heller ikke kjent om eierne av The Holiday Oceanview Marina, der Sekkingstad jobbet da han ble bortført, har bidratt til å betale løsepenger.

Ferieanlegget eies av en velstående familie på øya Samal, og Sekkingstad var tidligere gift med et av medlemmene i familien, Ellen Lee Kwen, som døde i 2013.

Les også: Solberg: – Viktig at Sekkingstad får god oppfølging

– Flere gisler frigitt samtidig som Sekkingstad

Tre mulige årsaker til at Sekkingstad ble frigitt

Kjartan Sekkingstad:

  • Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad (56) ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på øya Samal natt til 22. september 2015 av den islamistiske geriljaen Abu Sayyaf.
  • Lørdag 17. september 2016 ble han sluppet fri av Abu Sayyaf-geriljaen, ifølge geriljaen etter å ha mottatt om lag 5 millioner norske kroner i løsepenger.
  • Norske myndigheter avviser at de har betalt penger i saken.
  • Geriljaen halshugget i henholdsvis april og juni de to kanadierne som ble bortført sammen med ham, John Ridsdel og Robert Hall, fordi kravet om løsepenger ikke ble innfridd.
  • Halls filippinske kjæreste Marites Flor ble sluppet fri i juni.
  • Filippinenes president Rodrigo Duterte har tidligere hevdet at det var betalt 50 millioner filippinske pesos, nærmere 9 millioner kroner, i løsepenger for Sekkingstad, men at Abu Sayyaf hadde brutt sin del av avtalen om å slippe ham fri.
Populært