Meny

Takknemlig Sekkingstad forteller om et forferdelig år som gissel:

Sekkingstad: – Det verste var da mine to venner ble halshugget

I vinduet over kan du se utdrag fra pressekonferansen president Duterte holdt søndag med frigitte Sekkingstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjartan Sekkingstad forteller om et forferdelig år som gissel hos Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene. Tøffest var det å oppleve at de to medfangene John Ridsdel og Robert Hall ble halshugget.

Kjartan Sekkingstad:

  • Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad (56) ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på øya Samal natt til 22. september 2015 av den islamistiske geriljaen Abu Sayyaf.
  • Lørdag 17. september 2016 ble han sluppet fri av Abu Sayyaf-geriljaen, ifølge geriljaen etter å ha mottatt om lag 5 millioner norske kroner i løsepenger.
  • Norske myndigheter avviser at de har betalt penger i saken.
  • Geriljaen halshugget i henholdsvis april og juni de to kanadierne som ble bortført sammen med ham, John Ridsdel og Robert Hall, fordi kravet om løsepenger ikke ble innfridd.
  • Halls filippinske kjæreste Marites Flor ble sluppet fri i juni.
  • Filippinenes president Rodrigo Duterte har tidligere hevdet at det var betalt 50 millioner filippinske pesos, nærmere 9 millioner kroner, i løsepenger for Sekkingstad, men at Abu Sayyaf hadde brutt sin del av avtalen om å slippe ham fri.

Tynn og tydelig medtatt møtte Kjartan Sekkingstad (56) internasjonal og norsk presse søndag, etter ett år som gissel i jungelen hos den islamistiske geriljagruppen.

Under en felles pressekonferanse med Filippinenes president Rodrigo Duterte i byen Davao uttrykte Sotra-mannen sin store takknemlighet overfor alle som har bidratt til å få han ut av fangenskapet.

– Takk til alle som gjorde dette mulig. Jeg er veldig lykkelig over å være i live og fri. Det er en fantastisk følelse, sa Sekkingstad.

Truet

Sekkingstad ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på øya Samal natt til 22. september 2015, sammen med de to kanadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

Ridsdel og Hall ble halshugget i henholdsvis april og juni etter at krav om løsepenger ikke ble innfridd. Sekkingstad sier til VG at likvideringen av de to vennene og medfangene var de verste enkelthendelsene han opplevde under fangenskapet.

Til nyhetsbyrået AFP beskriver han likvideringene som psykisk tortur. Selv om de to kanadierne ble ført bort, ble halshoggingene gjennomført så nær at han kunne høre skrikene.

– Det var grusomt, fortalte en tydelig preget Sekkingstad.

Stadig vekk ble han truet med at han var nestemann for tur.

– Det går egentlig ikke an å beskrive hvordan det er. Enten så overlever du, eller så blir du gal, fastslo han overfor VG.

President Duterte satt ved siden av Sekkingstad da de møtte pressen.

– Vi har mange problemer med terrorisme og kidnapping, men vi vil forsøke å ordne alt. Vi gjør vårt beste for å gjøre dette landet trygt igjen. Jeg visste ikke hvor alvorlig narkotikakriminaliteten var da jeg overtok i sommer. Selv om jeg skulle ønske det, kan jeg ikke drepe alle, sa Duterte, ifølge VG.

Var slaver

Sekkingstad ble frigitt allerede lørdag og overlevert til Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF), som har en fredsavtale med filippinske myndigheter. På grunn av dårlig vær måtte han imidlertid være på Jolo over natten før han ble fløyet i sikkerhet til byen Davao søndag.

Før han forlot Jolo søndag, snakket 56-åringen med lokal presse i byen Indanan, melder nyhetsbyrået AP.

Overfor lokale medier beskriver han fangenskapet som forferdelig og fortalte at gislene ble behandlet som slaver.

Han fortalte at han har overlevd flere sammenstøt mellom geriljaen og filippinske styrker i jungelen. På et tidspunkt trodde han at han ble skutt, men han ble reddet av ryggsekken har bar på ryggen.

I vinduet under kan du se det første videointervjuet gjort med Sekkingstad etter at han ble frigitt:

– Ikke løsepenger

Filippinenes fredsminister Jesus Dureza sier det ikke ble betalt løsepenger i forkant av frigivelsen av Sekkingstad. Men ifølge avisen The Philippine Star har gisseltakerne mottatt rundt 5 millioner kroner.

Norske myndigheter har avvist at de har deltatt i utbetaling av løsepenger.

Antropolog og Filippinene-ekspert Arne Røkkum mener det er mulig at filippinske myndigheter selv har betalte løsepenger i saken.

Ifølge UD skal Sekkingstad og den norske ambassadøren til Filippinene, Erik Førner, reise til hovedstaden Manila søndag kveld.

– Nå skal jeg nyte livet og la mine norske venner passe på meg, sier Sekkingstad til TV 2.

Han sier han sannsynligvis kommer til å reise til Norge på et tidspunkt. Sekkingstad har bodd 15 år på Filippinene og var daglig leder ved ferieanlegget han ble bortført fra.

Sekkingstad ble frigitt lørdag. Se video:

Populært