Meny

Kongeparet inviterer til utekino i Slottsparken

Se klipp fra filmen «Kongens nei» her:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongeparet avslutter feiringen av 25-årsjubileet ved å invitere publikum til utekino i Slottsparken neste uke. På selveste slottsveggen skal filmen «Kongens nei» vises.

Kongeparets jubileumsfeiring:

  • 17. januar i år var det 25 år siden kong Harald og dronning Sonja ble Norges kongepar. Selve dagen ble markert med vinteraktiviteter på Slottsplassen og blant annet en festforestilling i Universitetets aula.
  • Fra 18. til 29. juni reiste kongeparet på jubileumsreise fra Tromsø til Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Alle steder var det hagefester og folkefester. I Trondheim var det festgudstjeneste i Nidarosdomen på dagen 25 år etter at kongeparet ble signet der 23. juni 1991.
  • 1. september ble det holdt hagefest i Slottsparken der 1.500 mennesker var invitert.
  • Det har i tillegg vært en rekke aktiviteter i Slottsparken i sommer. Blant annet satte Den Norske Turistforening opp to hytter i parken.
  • Onsdag 21. september inviterer kongeparet til førpremiere på filmen «Kongens nei» i Slottsparken. Filmen vises på den nordre slottsveggen klokken 20. Kongeparet, kronprinsparet og prinsesse Astrid skal være til stede. Publikum bes ta med sitteunderlag og finne en plass i gresset.

Klokken 20 onsdag om en uke inviteres publikum til kino. Filmen skal vises mot Slottets nordvegg.

Slottet ber publikum ta med seg sitteunderlag og finne plass på gresset i Slottsparken.

Kongeparet, kronprinsparet og prinsesse Astrid vil være til stede under filmvisningen, sammen med en gruppe spesielt inviterte krigsveteraner.

– Det har vært et fantastisk jubileumsår, og kongefamilien ønsker å avslutte som de begynte – med et åpent arrangement i Slottsparken, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Les også:  Sensommerfest i kongeparets egen hage

Oscar-kandidat

Filmen «Kongens nei» ble nylig valgt til å være Norges kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film under Oscar-utdelingen. Filmvisningen i Slottsparken 21. september blir førpremiere. Filmen handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940 hvor den norske kongen får et ultimatum fra den tyske krigsmakten: overgivelse eller døden.

Kong Harald var selv tre år gammel da han og familien måtte flykte. Det er to grunner til at nettopp denne filmen er valgt.

Les også:  «Kongens nei» norsk Oscar-kandidat

– Det ene er at det er en historisk film om avgjørende dager i vårt lands historie, og det andre er jo at det handler om nettopp denne familien, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

– Ingen av de kongelige har sett filmen. Kongen har sagt at han gleder seg til å se den, legger hun til.

Filmvisningen gjøres i samarbeid med filmselskapet Paradox.

Les også:   Oppdaget ikonisk trapp ved dronningens barndomshjem

En familie i krig og på flukt

Da filmen ble presentert for pressen onsdag, sa danske Jesper Christensen som spiller hovedrollen som kong Haakon, at skuespillernes oppgave var å fortelle en historie om en familie i krig og på flukt, og få den til å føles like virkelig som det vi leser om i dag.

Anders Baasmo Christiansen gestalter kronprins Olav. Han møtte aldri kong Olav, men følte at han forsto lynnet til sin rollekarakter etter å ha snakket med general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Filmen er basert på Alf R. Jacobsens 2011-bok med samme tittel, men manusforfatterne har i tillegg snakket med historikere så vel som folk som kjente kongefamilien og kretsen rundt.

Regissør Erik Poppe har lagt inn autentiske filmklipp. Radiomeldingen om senkingen av «Blücher» leses opp, før handlingen går over til fiksjonen.

– Det er umulig å sysle med kong Haakon uten å få en enorm respekt for ham. Han setter maktpyramiden på hodet, han tar stilling, og beskytter Norge mot et høyrekupp. Og så elsker han barn, sa Christensen under onsdagens presentasjon.

Les også:  Kongens tale går viralt

Avslutter jubileet

Det er første gang det vises film på slottsveggen. Det er derimot ikke første gang det er filmvisning på Slottet. Dronning Maud var en ivrig fotograf og filmentusiast. Hun fikk rigget lerret og benyttet Slottets store festsal som «hjemmekino», opplyser Slottet.

Filmvisningen markerer avslutningen av feiringen av kongeparets 25 år ved tronen. Jubileumsfeiringen startet med et vinterarrangement i Slottsparken 17. januar. Fra 18. til 29. juni la kongeparet ut på en jubileumsreise fra Tromsø via Bodø, Trondheim, Bergen og Stavanger til Kristiansand.

Les også:  Vi stoler på kongen og Bjørgen

Kongeparet feirer 25 år ved tronen i år. I neste uke inviterer de til gratis førpremiere på filmen «Kongens nei» i Slottsparken. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Populært