Døgnbemanning på Svinesund: – Endelig en regjering som forstår utenlandske kriminelle

Grensekontrollen på Svinesund er fra denne uken bemannet døgnet rundt hele uka. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix.
Grensekontrollen på Svinesund er fra denne uken bemannet døgnet rundt hele uka. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix.

Fra og med denne uken er grensekontrollen på Svinesund bemannet døgnet rundt hele uka. Dermed kan tollerne stoppe deg hele døgnet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til nå har det vært huller i vaktplanene for tollerne på Svinesund, noe som har ført til at det av og til ikke har vært tollere på vakt. Dette har smuglere innrettet seg etter – de har ventet med å passere grensen til de har sett at grensekontrollen har vært ubetjent, melder NRK.

Da årets statsbudsjett ble behandlet i fjor høst, var bestillingen fra regjeringen og Stortinget klar: De viktigste grensestasjonene skal være bemannet til enhver tid.

– Det har nesten vært litt flaut at vi ikke har hatt døgnbemanning på våre viktigste grenseoverganger, sa stortingsrepresentant og parlamentarisk nestleder Ulf Leirstein (Frp) da.

– Tryggere grenser med FrP

Ulf Leirstein (frp) er fornøyd med tryggere grenser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ulf Leirstein (frp) er fornøyd med tryggere grenser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nå bruker Leirstein anledningen til å komme med et stikk mot tidligere regjeringer.

– Jeg er glad for at vi endelig har en regjering som forstår at utenlandske kriminelle og smuglere ikke forholder seg til kardemommeloven, skriver Leirstein på sin blogg torsdag.

I tillegg til døgnbemanning opplyser Leirstein at nå samtlige grenseoverganger vil bli overvåket, og at det opprettes et eget etteretningssenter for Tolletaten.

– Her vil Tollbetjenter fortløpende drive etterforskning og overvåke samtlige grenseoverganger i hele Norge, skriver Leirstein videre i bloggen.

Ifølge NRK skal bruken av videoovervåking øke.

Smuglerne har spanet

Avdelingssjef Asle Farberg i Tollregion Øst-Norge forteller om smuglere som har fulgt nøye med på når tollerne har gått fra vakt.

– Vi har også hatt tilfeller hvor de som spaner på oss, har kommet helt bort til vinduene våre og kikket inn for å se om det er noen til stede, sier han ifølge NTB.

Dette problemet blir det nå slutt på, mener Frp-politiker Leirstein:

Det har lenge har vært et problem at de mest hardbarkede og profesjonelle smuglerne har oversikt over når grensen ikke er overvåket. Dette blir det nå en slutt på.

Les også: Beslagla 52 falske iPhoner på Svinesund

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden