Meny

Professor: – Neppe like varmt uten klimaendringene

En mann stuper ut i Sognsvann i Oslo tirsdag denne uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

September-sommeren ville neppe vært like varm uten den globale oppvarmingen, ifølge klimaforsker Tore Furevik.

Uvanlig varmt vær og vann med badetemperaturer har preget mange deler av landet de siste dagene.

I Stavanger viste termometeret tirsdag 27,3 grader, noe som aldri før har skjedd i september. Også en rekke andre steder i Sør-Norge er det satt nye temperaturrekorder.

Selv om det hendte at høsten var varm i gamle dager også, mener Furevik det er en sammenheng mellom de nye rekordene og endringene i klimaet.

– Det er veldig lite sannsynlig at vi ville fått så varme dager uten den globale oppvarmingen, sier han til NTB.

Les også: Værmelding frem til år 2100: – Mer regn i vente

Oftere hetebølger

Furevik understreker at det ikke er umulig at gradestokken i Stavanger ville nådd 27,3 grader denne måneden også i et «normalt» klima. Men det ville altså vært svært usannsynlig.

– Vi har fått en veldig økning i antall hetebølger på sommeren både i Europa og andre deler av verden, sier Furevik.

Han er professor ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen, og direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning. I tiårene fremover venter han at varmerekordene vil komme stadig oftere.

– Varmeperioden nå ville trolig ikke vært like varm uten den globale oppvarmingen, legger han til.

Meteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt i Oslo er på sin side generelt forsiktig med å knytte enkelthendelser til endringene i klimaet. Men også hun peker på at varmerekordene kommer oftere enn før.

– Det er et tegn på at ting er i endring, sier Jensen til NTB.

Les også: Varmerekorder falt i hopetall

45 grader i Spania

Også lenger sør i Europa har det vært uvanlig varmt den siste tiden, og i Kent i England ble det tirsdag målt 34 grader. Dette var den høyeste september-temperaturen på over hundre år.

I Spania er det satt flere nye varmerekorder, og i begynnelsen av september lå temperaturene i den sørlige delen av landet rundt 45 grader.

– Det er satt rekorder i store deler av Europa. Først nå de siste dagene har det varme været trukket oppover til oss, sier Furevik.

Også i Midtøsten har det i sommer vært ekstremt varmt, og i Kuwait skal temperaturen i juli ha steget til 54 grader. Dette kan være den høyeste temperaturen som er målt i verden noensinne.

Gjennomsnittstemperaturen på jorda har vært rekordhøy hver måned det siste halvåret. Årsaken antas å være menneskeskapt global oppvarming og værfenomenet El Niño.

Sjekk været der du er

Populært