Frp-politiker sidestiller hijab med nazikostymer

Frp-politiker Peter N. Myhre mener dommen fra Jæren tingrett er svært kontroversiell.
Frp-politiker Peter N. Myhre mener dommen fra Jæren tingrett er svært kontroversiell. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere Oslo-ordfører og nåværende stortingsrepresentant Peter N. Myhre (Frp) sidestiller bruk av det religiøse hodeplagget hijab med bruk av nazikostymer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener at dersom man må akseptere personer med hijab i frisørsalongen, så må man også godta personer ikledd nazikostymer som kunder, melder NRK.

Etter dommen i Jæren tingrett mandag, der en frisør ble dømt for å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til salongen, postet Myhre en statusoppdatering på Facebook der han blant annet skrev at «Så hvis en mann iført naziuniform kommer inn i en frisørsalong så skal frisøren bare høflig si «Velkommen, sitt bare ned herr oversturmbannführer, hvordan skal vi ha det i dag?».

Han sier at han er «svært forbauset» over dommen der frisøren Merete Hodne ble dømt til å betale 10.000 kroner i bot.

– Den kan peke i retning av at uansett hvordan du kler deg eller fremstår, så skal du kunne forlange full service over alt. Derfor har jeg altså stilt dette spørsmålet, sier Myhre.

Leder Rune Berlund Steen i Antirasistisk Senter kaller statusen til Myhre for «upassende» og mener det var utenkelig at retten ville ha kommet med noen annen beslutning.

Les også: Frisør dømt for å nekte kvinne med hijab adgang

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Viktig med en avgjørelse

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm mener dommen i hijab-saken er viktig for religionsfriheten i Norge.

Diskrimineringsombudet har tidligere behandlet en klage i samme sak, og konklusjonen var at Hodne hadde brutt diskrimineringslovgivningen.

Nå har Jæren tingrett avgjort at handlingen også er i strid med straffelovgivningen.

– Det som er viktig, er at man har fått en avgjørelse og en fellende dom som slår fast at det ikke er adgang til å nekte noen en tjeneste eller service på grunn av personens religion og tro. Dommen slår fast at vi har trosfrihet i Norge, sier Bjurstrøm til NTB.

Dommen er anket

Hun mener avgjørelsen er viktig fordi den er den første i sitt slag, men minner om at dommen er anket.

– Vi har nok ikke hørt siste ord i saken ennå, mener hun.

Diskrimineringsombudet har ikke inntrykk av at saker som hijab-saken er vanlige i Norge.

– Vi ser ikke denne typen saker ofte, så jeg tror ikke dette er et stort problem, men kan ikke utelukke at det finnes mørketall, sier Bjurstrøm.

Les også: – Hagens tankegang gir parallellsamfunn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært