Ingen mistanke mot siktede i Tina-saken

Tina Jørgensen ble funnet i en kum på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke i Rogaland. Fire menn har vært siktet for drap eller medvirkning til drap, men saken er nå henlagt. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Tina Jørgensen ble funnet i en kum på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke i Rogaland. Fire menn har vært siktet for drap eller medvirkning til drap, men saken er nå henlagt. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Ingen av de fire som har vært siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen, kan mistenkes for å ha noe med drapet å gjøre, mener Riksadvokaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Vest politidistrikt foreslo opprinnelig at saken burde henlegges etter bevisets stilling. Riksadvokaten går et skritt videre og begrunner henleggelsen med det mer uvanlige «intet straffbart forhold» for å understreke at ingen av de fire mistenkes å ha noe med drapet å gjøre:

– Slik saken nå foreligger, taler bevisene med styrke mot at de siktede har begått drapet, eller har medvirket til det, heter det i begrunnelsen.

Lydopptak

20 år gamle Tina Jørgensen forsvant sporløst 24. september 2000. En drøy måned senere ble liket funnet i en dreneringskum ved Bore kirke. Foto: NTB scanpix
20 år gamle Tina Jørgensen forsvant sporløst 24. september 2000. En drøy måned senere ble liket funnet i en dreneringskum ved Bore kirke. Foto: NTB scanpix

20 år gamle Tina Jørgensen forsvant sporløst 24. september 2000. En drøy måned senere ble liket funnet i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viser at hun ble slått i hjel.

I september 2015 tok den uoppklarte saken en ny vending da et lydopptak ble sendt inn til politiet av en tipser. På lydopptaket forteller en mann at han og tre andre sto bak drapet på Jørgensen. Mannen tilsto da han ble pågrepet, mens alle de tre andre har nektet for at de har noe med drapet å gjøre.

Advokat Olav Sylte har representert en av de tre og mener politiet trådte feil fra dag én:

– Hvis en historie er for utrolig til å være sann, så er den sannsynligvis det. Det burde tatt dem et par timer å sjekke mannen og konkludere med at historien hans ikke var sann.

To psykiatere har undersøkt mannen som tilsto, og de konkluderte i januar med at han hadde falske minner. Dette ble imidlertid forkastet av Den rettsmedisinske kommisjon, som mente de sakkyndige ikke hadde mandat til å konkludere med falske minner.

Lang tid

Politiet etterforsket saken i nesten ett år før deres innstilling i sommer ble oversendt statsadvokaten og deretter Riksadvokaten.

– Det er vanskelig for oss her og nå å peke ut hva vi kunne gjort annerledes, men det vil alltid være forbedringspotensial i den jobben vi gjør, sier leder for personseksjonen, Bjørn Kåre Dahl.

Han utelukker ikke at det blir en intern gjennomgang av etterforskningen, men det er ikke tatt noen beslutning om det.

Politiadvokat Herdis Traa opplyser at det ikke er aktuelt å sikte mannen på lydopptaket for falsk forklaring. Hun sier videre at ingen av de fire renvaskede mennene har signalisert at de vil gå til erstatningssøksmål for uberettiget straffeforfølging, men at hun blir overrasket om de ikke gjør det.

Advokat Sylte sier til NTB at hans klient vil kreve erstatning for alt han har gått gjennom det siste året, som mistenkt og siktet for drapet på Tina.

Politiadvokat Herdis Traa og leder for personseksjonen, Bjørn Kåre Dahl holder pressekonferanse om Tina-saken. Riksadvokaten har saken med begrunnelsen intet straffbart forhold anses bevist. Foto: Tomas Larsen / NTB scanpix
Politiadvokat Herdis Traa og leder for personseksjonen, Bjørn Kåre Dahl holder pressekonferanse om Tina-saken. Riksadvokaten har saken med begrunnelsen intet straffbart forhold anses bevist. Foto: Tomas Larsen / NTB scanpix

Leter videre

Torunn Austdal Rasmussen, mor til drapsofferet, sier hun er fortvilet og lei seg,

– Det er mange tanker som skal fordøyes, sier hun.

– Jeg skjønner egentlig ikke at noen tilstår og ikke har gjort det. Dette ble ikke som jeg hadde tenkt for ett år siden, men det viktigste må være at rett drapsmann blir tatt, sier Rasmussen.

– Vi har ikke gitt opp å løse Tina-saken. Vi har håp om at vi i framtiden skal klare å løse den. Men per nå har vi ikke en egen gruppe som jobber med dette, sier Bjørn Kåre Dahl i Sør-Vest politidistrikt.

Han sier det stadig vekk kommer inn informasjon.

– Personer som nevnes i tipsene legges inn som såkalte alibikandidater, vi sjekker om de kan være aktuelle eller ikke. Vi har hatt over 100 sånne personer som vi har sjekket i saken, men ingen av dem er mistenkte i saken per i dag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært