Meny

Norge gir 50 millioner til helseinnsats i Syria

Det haster å gi sivilbefolkningen i Syria tilgang til medisinsk hjelp, understreker utenriksminister Børge Brende (H). Bildet viser et såret barn som får behandling etter et luftangrep i den opprørskontrollerte Damaskus-forstaden Douma 22. august. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sivilbefolkning i Syria har akutt behov for helsehjelp. Derfor øker Norge nå støtten til helseinnsats med 50 millioner kroner, opplyser utenriksminister Børge Brende (H).

– Det haster å gi sivilbefolkningen tilgang til medisinsk hjelp. Hele 11,5 millioner mennesker trenger helsehjelp, men godt over halvparten av alle sykehusene i landet er blitt angrepet, sier utenriksministeren i en uttalelse til NTB lørdag kveld.

Mange hundre helsearbeidere er blitt drept og over halvparten har flyktet landet, noe som har ført til at det er blitt enda vanskeligere å få helsehjelp. I natt ble Russland og USA enige om våpenstillstand fra og med mandag kveld. Dersom avtalen overholdes, vil det bli mulig å få inn mer nødhjelp i områder med akutte behov.

Utenriksminister Børge Brende (H) Foto: NTB scanpix

– Det er fullstendig uakseptabelt at allerede hardt skadde og syke mennesker skal risikere å bli angrepet mens de får helsehjelp, og at leger og sykepleiere blir drept mens de jobber med å redde liv. Sykehus og medisinsk personell skal beskyttes etter humanitærretten, og slike angrep kan være å anse som krigsforbrytelser, understreker Brende.

Den norske støtten skal gå til medisiner, medisinsk utstyr og reparasjon av sykehus. Norge støtter også opplæring av helsearbeidere som er igjen i landet, til å behandle både akutte lidelser og kroniske sykdommer.

Populært