Erna Solberg sensurert av Facebook

Erna Solbergs Facebook-post med Vietnam-bildet har blitt fjernet av nettgiganten. Statsministerens kontor vurderer å legge ut bildet på nytt.

Statsminister Erna Solberg.
Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er høyst beklagelig at Facebook har fjernet en post fra min Facebook-side. Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie. Jeg ønsker at barn i vår tid også skal få mulighet til å se og lære av historiske feil og hendelser. Det er viktig, sier Solberg til NTB.

Statsministerens kontor vurderer hva de kan gjøre med saken.

– Facebook kan ikke fortsette med å sensurere verdenshistorien, sier statssekretær Sigbjørn Aanes til NTB.

Vurderer å legge ut på nytt

Etter at Aftenposten viet sin forside til kritikk av Facebook for å fjerne krigsbilder som det fra Vietnam, la Solberg ut bildet sammen med en kommentar der hun mener Facebook tråkker feil som sensurerer slike bilder.

Noen timer senere var bildet fjernet mens Solberg var på flyreise til Trondheim.

– Vi har akkurat landet, og må vurdere hvordan vi skal følge dette opp videre. Men vi er nødt til å følge det opp på en eller annen måte, sier Aanes til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken avsluttet sin tale på partiets landsstyremøte med å rose statsministeren for å legge ut bildet.

– SV gir sin fulle støtte til initiativet fra statsministeren, sa partilederen, som selv la ut bildet fredag.

Bakgrunn: Erna Solberg reagerer på Facebook-sensur

Støre ber om endret praksis

Også leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, har lagt ut bildet på sin Facebook-side.

– Hvis det er riktig at Facebook har fjernet bildet er det ett uttrykk for at de må endre sin praksis, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere andre statsråder la også ut bildet på sine Facebook-sider fredag, og for et flertall av dem er bildet nå borte.

– Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy og tar det ansvaret et stort selskapet som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta, sier Erna Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tom Egeland utestengt fra Facebook etter publisering av krigsbilde

– Facebook trår feil

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at Facebook trår feil når de fjerner innlegg med det ikoniske bildet fra Vietnamkrigen.

– Det viser med all tydelighet at her trår Facebook feil. De forstår ikke virkeligheten. Det er tydelig at deres verden er en teknisk verden, og at de ikke forstår hvor viktig dette er, sier Hareide til NTB.

KrF-lederen la også ut bildet på sin Facebook-profil fredag med teksten: «Facebook kan ikke fortsette å sensurere verdenshistorien!».

Hareide mener at debatten om Facebooks sensurpraksis har andre prinsipielle sider ved seg enn ytringsfrihetsdebatten knyttet til karikaturtegningene, fordi det også handler om nettstedets rolle i lys av pressefrihet og ytringsfrihet.

– Jeg registrerer at i Norge står mediehus og politikere samlet i denne kampen, og det er jeg utrolig glad for. Det er også veldig bra, det Aftenposten har gjort, sier Hareide med henvisning til at avisen vier hele forsiden fredag til denne saken.

Les også:

Aftenpostens Facebook-forside får internasjonal oppmerksomhet