Politiet har brukt 15 millioner på å stanse 47 personer

<p>Fra 26. november i fjor har fergepassasjerene blitt møtt med forsterket kontroll ved ankomst Norge. På ni måneder har politiet stanset 47 personer og brukt 15 millioner kroner. Illustrasjonsfoto: Tore Meek (NTB scanpix)</p>
Fra 26. november i fjor har fergepassasjerene blitt møtt med forsterket kontroll ved ankomst Norge. På ni måneder har politiet stanset 47 personer og brukt 15 millioner kroner. Illustrasjonsfoto: Tore Meek (NTB scanpix)

Politiets pålagte personkontroll av fergetrafikken har kostet 15 millioner kroner og man har brukt 20 årsverk. Resultatet er at 47 personer måtte snu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 26. november i fjor har fire politidistrikt utført kontroll av fergetrafikken fra Sverige, Danmark og Tyskland.

I de første ni månedene av denne ekstraordinære innsatsen har bare 47 personer blitt bort- eller utvist, opplyser Politidirektoratet (POD) til ABC Nyheter. I tillegg har 27 personer søkt asyl ved ankomst.

– Iverksettelsen av kontroll på indre Schengengrense kan synes å hatt en forebyggende effekt mot en økt irregulær migrasjon til Norge gjennom fergetransport, mener fungerende seksjonssjef Robert Lalla.

320.000 kroner per bortvisning

POD estimerer at det hittil i år er brukt i overkant av 20 årsverk på oppgaven med kontroll av grensen innenfor Schengen-området. Totalt sett er det brukt rundt 15 millioner kroner i lønnsutgifter og annet, viser overslaget.

Hver bortviste person fra fergekaien har med andre ord kostet det offentlige nær 320.000 kroner.

Les også: EUs asylløsninger skremmer flyktning-professor

Parallelt med denne ekstra ordningen har de ordinære grensekontrollene ved de viktigste ytre schengengrensene fortsatt. Her blir flyplassen Gardermoen og grensepasseringen over Svinesund, ansett som de viktigste.

Til tross for den beskjedne effekten på fergekaiene bestemte Justis- og beredskapsdepartementet (JBD) seg i sommer for å fortsette ordningen med å kontrollere den indre grensen, på samme måte som Danmark, Sverige, Østerrike og Tyskland.

Glad for ordningen

Justisminister Anders Anundsen (FrP) var glad for at ordningen ble opprettholdt.

– Vi er nødt til å ha kontroll på våre egne grenser inntil man har funnet en felleseuropeisk løsning, sa han i en pressemelding.

Opplegget skal fortsette frem til 11. november, hvis det ikke blir forlenget, og politiets kontroll vil gjelde ferger som ankommer norsk havn fra Danmark, Sverige og Tyskland - selv om fergeselskapene også foretar kontroll av personene ved ombordstigning på fergene som skal til Norge.

– Politiet foretar kontroll på havnen når ferger ankommer Norge, sier PODs Robert Lalla i en epost.

Les også: Titalls asylbarn plukket opp av ukjente

Politibetjentene undersøker om den reisende skjuler legitimasjonsdokumenter, og de kontrollerer også kjøretøy for å bekrefte eller avkrefte om det oppholder seg personer som ønsker å unngå innreisekontroll.

Også busselskapene er pålagt å sjekke at passasjerene har pass eller ID-kort, noe som førte til sterkt reduserte asyl-ankomster til bussterminalen i Oslo tidligere i år.

Les også: – Løsningen er grensekontroll, ikke å legge ned lensmannskontorer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden