Meny

Frifunnet for festival-tafsing

Publikum foran scenen under en av konsertene under Riddu Riddu-festivalen i 2013.Arkivfoto: Paul Sigve Amundsen (Samfoto)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kan gjerningsmenn i Norge slippe fri, selv om det finnes bevis, spør en 29 år gammel svensk kvinne som anmeldte en finnmarking for seksuelle overgrep på Riddu riddu-festivalen. 

Sammen med sin mor dro den 29 år gamle svenske kvinnen i fjor på Riddu riddu-festivalen i Kåfjord.

Hun skulle da arbeide på festivalen som har markert seg som et fyrtårn for sjøsamisk kultur, og som endog har fått en post på statsbudsjettet som knutepunktfestival.

Men natt til lørdagen ble hun - som var edru - utsatt for en veldig beruset finnmarking. Det endte med at hun anmeldte ham for seksuelle overgrep.

I slutten av august falt dommen. Den i dag 36 år gamle mannen ble frifunnet av Nord-Troms tingrett, selv om et vitne hadde hørt kvinne avvise mannen og han selv innrømmet straffeskyld i politiavhør.

– Før rettssaken tilsto gjerningsmannen og ba om unnskyldning for det han hadde gjort. Men under rettssaken fikk jeg vite at han trakk tilståelsen og sa seg uskyldig, sier den svenske kvinnen til ABC Nyheter.

Les også: Gutter anmeldt for beføling på Norway Cup

I den aktuelle dommen står det om tilståelsen at:

«I politiavhør er det for øvrig oppgitt at tiltalte erkjenner straffeskyld etter tiltalen. Overfor retten har han forklart at han ikke husker hvorfor han har gjort det, da han ikke kan erkjenne noe han ikke husker».

Aktor har derimot avslått å anke dommen fordi retten har vurdert saken grundig og fordi det ikke fantes vitner til selve handlingen, skriver hun i en epost til den svenske 29-åringen.

Elden: – Uvanlig

Advokat John Christian Elden har på uavhengig grunnlag sett på dommen for ABC Nyheter, og han slår også fast at resultatet er begrunnet.

«Retten valgte å se bort fra tiltaltes tilståelse og frifant han. Det er uvanlig, men er begrunnet av retten i bevisbildet», skriver Elden i epost.

I dommen står det også at finnmarkingen selv beskriver seg som «veldig beruset» etter å ha drukket tre liter hjemmelaget kiwi-vin (cirka 17-20 prosent), noen øl og whisky.

Kvinnen holdt seg på sin side edru. Etter at de hadde snakket sammen en tid, kysset de og gikk inn i et telt. Her hadde 36-åringene blitt mer påtrengende og forsøkt å åpne hennes bukser, og trykke henne ned på ryggen.

Les også:   Jente (12) utsatt for overgrep på festival i Sverige

Her hadde han ført hånden innenfor trusen med «veldig smygende og sakte bevegelser», mens kvinnen hadde klart å trekke seg unna og gå ut av teltet.

29-åringen, som tidligere har vært utsatt for overgrep og blitt utnyttet, og i lignende situasjoner brukt å «fryse fast», men denne gangen hadde hun - for første gang - klart å stå imot.

Etterpå skal finnmarkingen ha fått beskjed om å gå og legge seg i sitt eget telt, men likevel kommet tilbake hvor han fikk kjeft av en vaktmann og til slutt blitt eskortert vekk.

Avviste vitnemål

Et vitne sa i retten at hun i to omganger hadde hørt «rop og skrik fra teltet bestående av utrop fra fornærmede om at hun ikke ville ha tiltalte der», mens 29-åringen derimot forklarte at hun «aldri skrek eller ropte mens hun og tiltalte var i teltet».

Vitnemålet avvises også i dommen, som er skrevet av rettens leder dommerfullmektig Bjørn-Ivar Bendiksen, med at det er «visse avvik» fra forklaringen i retten og politiavhøret 11 dager etter hendelsen.

«Retten finner det ikke bevist at fornærmede har gjort utrop eller skrik i løpet av kvelden», konkluderes det.

Les også:   Norsk tenåring anmeldte overgrep i Danmark

Dagen etter kom mannen for å beklage seg, men ble vist bort. «Senere den kvelden fikk fornærmede en reaksjon på hendelsen, ved at hun over lengre tid kastet opp».

Retten finner at 36-åringen var «plagsom og pågående», og at han «objektivt sett har foretatt en seksuell handling».

Men vil likevel ikke ta «endelig stilling til om det forelå samtykke. Dette ettersom retten, ut fra fornærmedes forklaring, finner at det ikke kan utelukkes at tiltalte oppfattet situasjonen slik at det forelå samtykke».

Vurderer søksmål

Den svenske kvinnen ønsker fortsatt at 36-åringen skal dømmes.

29-åringen har derfor tatt kontakt med en svensk advokat for å få vurdert om det er mulig å fremme et sivilt søksmål eller kreve erstatning av finnmarkingen.

ABC Nyheter har også kontaktet festivalsjef Karoline Trollvik, men hennes eneste kommentar er at «Vi tar rettens avgjørelse til etterretning».

Onsdag lykkes det ikke å få en kommentar fra finnmarkingens advokat, Tore Pedersen, om avgjørelsen og hvorfor 36-åringen forandret forklaring.

Populært