Meny

Tvist om arbeidstid kan gi streik ved ni sykehus

313 organiserte sykehusleger, ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere kan være i streik fra onsdag og fredag dersom meklingen mellom Akademikerne helse og Spekter ikke fører fram. Foto: Eirill Wiik / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni sykehus kan bli rammet av streik dersom ikke Spekter og Akademikerne helse enes om hvordan arbeidstiden for leger i sykehus skal fastsettes.

Meklingsfristen er satt til midnatt natt til onsdag, og Akademikerne helse har varslet plassfratredelse for til sammen 313 medlemmer i to omganger. De fleste er sykehusleger, men også andre organiserte er med i streikeuttaket.

Rovdrift

Partene sto steilt fra hverandre da forhandlingene brøt sammen før ferien, og i forkant av meklingen har ordkrigen hardnet til.

Legeforeningen advarer mot rovdrift på legene dersom arbeidsgiverne vinner fram med sitt krav om å endre ordningen med kollektiv rullerende turnus, og erstatte den med individuell turnus.

– Det vil nesten gi arbeidsgiver en blankofullmakt til å gi flere lange uker og høyere arbeidsbelastning. Det gir fare for å svekke pasientsikkerheten, uttalte president i Legeforeningen Marit Hermansen til NTB før meklingen startet mandag.

Les også:   Norske sykehus er blitt vurdert av pasientene

Trappes opp fredag

Fra onsdag kan 194 organiserte være i streik ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset. Fredag trappes streiken opp med ytterligere 119 helsearbeidere ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital.

Spekter hevder de ikke krever endringer i legenes arbeidstidsbestemmelser, men søker mer fleksibilitet for å kunne planlegge hvordan de bruker ressursene best mulig.

– Vi har ikke foreslått endringer i tariffavtalen. Men tariffavtalen åpner for at det er mulig å organisere arbeidsplanene for legene på andre måter enn det som har vært praksis på sykehusene, sier direktør for samfunnskommunikasjon i Spekter, Gunnar Larsen, til NTB.

Spekter understreker at sykehusene ser behov for å kunne fravike åtte ukers felles rullerende arbeidsplaner for å kunne utnytte ressursene best mulig.

Les også:  – Å mistrives på jobben kan være helseskadelig

Populært