Meny

Vil fremprovosere skred ved å vannbombe Mannen

I neste store nedbørsperiode skal tanker med vann tømmes ned fjellpartiet Mannen for å sette fart på Veslemannen, som er det mest ustabile fjellpartiet. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre store vanntanker på toppen av fjellpartiet Veslemannen, som er en del av Mannen, skal tvinge frem et skred ved neste nedbørsperiode.

– Tiltaket er et forsøk på å få løsnet øvre del av Mannen. Spenningsmomentet er hvor mye skredet vil ta med seg, men det vil uten tvil ta med seg den øverste delen som beveger seg raskest, sier ordfører Lars Olav Hustad til Romsdals Budstikke.

Det var under den nasjonale fjellskredkonferansen på Stranda i Møre og Romsdal at sjefgeolog Leif Harald Blikra presenterte det neste tiltaket for å få ned fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen.

Les også: Mannen beveger seg raskere

Planen er å sette opp tre store vanntanker på toppen av Mannen, med slanger ned til det mest aktive delen av fjellpartiet. Ved neste store nedbørsperiode skal tankene tømmes ned i sprekkene i fjellet – og forhåpentligvis utløse et skred. Vannet vil bli hentet lenger ned i partiet og pumpet oppover. Det vil tilføre tilsvarende 50-100 millimeter nedbør ekstra.

Den ustabile Mannen har ført til at beboerne rundt gjentatte ganger må evakuere. De fikk vite om tiltaket mandag.

– Beboerne ser selvfølgelig med stor interesse på tiltaket. De er glad for alt som kan føre til at det blir en lettere hverdag, og ønsker tiltak som kan resultere i ras velkommen, sier Hustad.

Les også:   Fortsatt stor rasfare fra Mannen

Populært