Meny

Kvinne frikjent for å ha drukket etter fartskontroll

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinne som ble stoppet i fartskontroll, ble bedt om å hente førerkortet. Hun fikk panikk, styrtet vodka og sovnet. Men det kan hun ikke straffes for, slår Høyesterett fast.

Kvinnen, som er født i 1976, ble stanset etter å ha blitt målt til 75 kilometer i timen i en 50-sone i mars 2015. Hun ble bedt om å vise førerkortet, men svarte at det lå i lommeboka, som hun hadde glemt hjemme hos mannen som var passasjer. Dette var ikke langt unna.

Politiet hadde ingen mistanke om at kvinnen var ruset da hun kjørte, eller at hun hadde brutt noen andre trafikkregler enn å kjøre for fort.

Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett parkerte kvinnen bilen og gikk for å hente førerkortet. Hun ble etter hvert svært bekymret for konsekvensene, fikk det retten kaller et panikkanfall og slet med å puste. Hun drakk seks shots med ren vodka og sovnet på sofaen. Da politiet fikk kontakt med henne igjen, ble hun tatt med til blodprøve, som viste en promille på 1,28.

Spørsmålet Høyesterett har tatt stilling til, er om hun brøt veitrafikklovens paragraf 22, femte ledd – som sier at sjåføren ikke må drikke alkohol de første seks timene etter kjøring blant annet når han eller hun forstår at det kan bli politietterforskning.

Retten mener politiets avgjørelse om å ikke ta blod- eller utåndingsprøve på stedet, tilsier at kvinnen ikke kan straffes for inntaket av alkohol. Avgjørelsen var enstemmig.

Populært