Meny

Svevestøv forkorter livet til Oslo-borgere

Svevestøv kommer blant annet av biltrafikken. For første gang er det tallfestet hva forurensingen koster i tapt levetid. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år dør 185 mennesker i hovedstaden for tidlig på grunn av luftforurensing, ifølge Folkehelseinstituttet.

– De dør tidligere enn de ellers ville ha gjort hvis de ikke hadde blitt utsatt for luftforurensning. De fleste dør da av en forverring av eksisterende sykdom, som hjerte- og karsykdommer eller lungeplager , sier avdelingsdirektør Per Schwarze ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Les også:  – Vedfyring farligere enn utslipp fra biler

Det er første gang forskere har tallfestet konsekvensen av den dårlige luften i Oslo. Hvert år mister Oslo-folk til sammen 1.753 friske leveår, viser utregningene Folkehelseinstituttet har gjort på oppdrag fra Statens vegvesen. Beregningene er gjort på svevestøv, og Schwarze mener det må settes i verk tiltak for å redusere utslippene både fra vedfyring og trafikken.

Les også:   Strengere krav til luftkvalitet fra nyttår

Populært