Meny

Kvaløyadrapene: Oppfordrer tiltalte til å forklare seg

Den tiltalte 50-åringen nekter for å ha drept to av sine naboer på Kvaløysletta utenfor Tromsø i 2014. Til tross for at Stein Håvard Larsen (45) aldri er funnet, ble 50-åringen dømt for to drap. Ankesaken starter i Hålogaland lagmannsrett mandag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye advokaten til 50-åringen som er tiltalt for dobbeltdrap, oppfordrer sin klient til å forklare seg når ankesaken etter Kvaløyadrapene starter.

I mars i år ble 50-åringen dømt i Nord-Troms tingrett til 21 års forvaring med en minstetid på ti år for å ha drept naboene Hermod Magne Steinsund (48) og Stein Håvard Larsen (45) på Kvaløysletta utenfor Tromsø. Mandag starter ankesaken i Hålogaland lagmannsrett.

Saken er spesiell på flere måter. Stensrud ble skutt tre ganger i hodet og brystet og funnet i sitt hjem 23. september 2014. Stein Håvard Larsen har derimot aldri blitt funnet.

Blodflekker

50-åringen nekter for å ha drept noen av sine naboer i det kommunale leilighetsbygget som benyttes til rus- og psykiatriboliger. Men i tiltaltes hjem ble det avdekket 100 blodflekker som har Larsens DNA-profil. Det ble også funnet en jakke og en fleecegenser med ørsmå blyavsetninger i det som kan være kulehull.

Nord-Troms tingrett kom fram til at klærne tilhører Larsen, og at han ble drept med kniv eller pistol en gang i september 2014.

Les også:  Krav om 21 års forvaring i Kvaløya-saken

Sparket forsvarere

Under rettssaken i tingretten forholdt tiltalte seg taus. Han nektet å forklare seg. Nå håper advokat Svein Kristian Wikstrøm at tiltalte vil gi sin versjon i retten.

– Han har uttrykt ønske om å forklare seg. Selv om du har en rett til å nekte å forklare deg, tenker jeg at det er en fordel å legge fram din versjon, sier Wikstrøm som på svært kort varsel har overtatt forsvaret av tiltalte.

I kjølvannet av et forberedende rettsmøte 23. august, valgte tiltalte å avslutte samarbeidet med Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland, advokatene som forsvarte ham i tingretten. Sandland opplyser til NTB at det oppsto uenighet om hvordan de skulle føre forsvaret i lagmannsretten, men vil ikke utdype hva uenigheten besto i.

Les også:  Oppsiktsvekkende opplysninger i drapssak

Lydtekniker

Påtalemakten tror de to ukene i Hålogaland lagmannsrett langt på vei blir en reprise av rettsbehandlingen i tingretten.

– Jeg vil legge opp saken på samme måte som i tingretten. Saken er i det vesentlige basert på kriminalteknikk. Det nye fra tingretten er at en sakkyndig lydtekniker skal undersøke om det er lytt i boligkomplekset. Rettsmedisinerne skal også legge fram resultater av tester for å avdekke dødstidspunktet for Steinsrud, sier førstestatsadvokat og aktor i saken, Lars Fause, til NTB.

Forsvarerne gjorde i tingretten et stort poeng av at ingen vitner har hørt skudd i nabolaget.

Krevende

Fause medgir at det er spesielt å føre en dobbeltdrapssak for retten der det bare er funnet ett lik.

– Det er mye mer krevende å føre en slik sak enn en sak der du har et åsted med en avdød person. Det fysiske åstedet er viktig. Men her mangler du avdøde og den historien en obduksjon ville fortalt. I denne saken har vi ikke den historien, sier statsadvokaten.

Populært