Meny

Yara får påbud om å rense opp i Glomfjorden

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannkvaliteten i Glomfjorden i Nordland er for dårlig, mener Miljødirektoratet. De legger skylden på blant andre gjødselgiganten Yara og krever flere tiltak.

Nye undersøkelser viser at Glomfjorden fortsatt er sterkt påvirket av næringssalter. Den økologiske tilstanden i fjorden varierer fra moderat til dårlig, kommer det fram av et brev fra Miljødirektoratet til Yara som NTB har fått innsyn i.

I brevet varsler direktoratet en rekke pålegg om å kutte utslippene til havet.

Kraftig lut

Yara har redusert utslippene av nitrogen med 30 prosent de siste årene. Også utslippene av fosfor er betydelig redusert. Men det må langt kraftigere lut til, mener direktoratet.

– For at Glomfjorden skal kunne oppnå en god tilstand, må påvirkningen fra Yara Glomfjord sannsynligvis reduseres betraktelig mer enn det som følger av planlagte tiltak, heter det i brevet.

Målet er å oppnå en god økologisk tilstand innen 2021, slik vannforskriften krever.

Dersom tilstanden ikke bedrer seg, kan det få betydning for fremtidige utslippstillatelser for Yara Glomfjord, skriver direktoratet.

Les også:   Alle de tiltalte i Yara-saken nektet straffeskyld

Lover å rydde opp

Yara har fire fabrikker i Glomfjord: to salpetersyrefabrikker, en fullgjødselfabrikk og en kalksalpeterfabrikk.

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara sier til NTB at selskapet har samarbeidet lenge med miljømyndighetene. De har nå invitert Miljødirektoratet til et møte neste uke.

– Vi må se hvordan vi kan ta dette videre. Det er naturlig for oss å ta en aktiv rolle og bidra til at utslippene går ned. Det er vårt utgangspunkt, sier Tuman.

Han påpeker at Yara Glomfjord er i ferd med å få på plass et renseanlegg som vil redusere utslippene av nitrogenoksider til luft betydelig.

I 2008 satte daværende konsernsjef Thorleif Enger i Yara som mål å redusere utslippene i Grenland og Glomfjord med 50 prosent.

Glomfjord ligger i Nordland fylke ved foten av Svartisen.

Les også:   Yara med milliardoppkjøp i India

Populært