Meny

Prosjekt med lynrask domfellelse i Oslo

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sparker i gang et prosjekt i Oslo som vil gi mye raskere domfellelser enn tidligere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-politiet og hovedstadens domstoler har satt i gang et prosjekt som skal sikre mye raskere behandling av straffesaker.

– Målet er å få kriminelle raskere dømt og straffet, fortrinnsvis mens de fremdeles er i varetekt, og få kriminelle utlendinger raskere ut av landet. Raskere rettergang vil også hindre nye straffbare forhold, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Målet er at kriminelle skal domfelles i tingretten allerede innen én til to uker, mens de fortsatt sitter pågrepet eller varetektsfengslet. Ved anke skal lagmannsretten raskt avgjøre om saken skal tas opp til behandling.

Les også:  Anders Anundsen ferdig på Stortinget

Det er også et mål at domfelte skal sone straffen umiddelbart etter rettskraftig dom. I de tilfellene det er aktuelt, skal det raskt fattes utvisningsvedtak med etterfølgende retur.

Anundsen sier det er et problem at tilreisende kriminelle som begår straffbare handlinger i Norge, unngår straffeforfølgning og eventuelt utvisningsvedtak fordi de forsvinner før dommen er rettskraftig. Statsråden sier det samme gjelder for norske borgere uten kjent oppholdssted – ofte «enkle saker med et klart og oversiktlig bevisbilde».

– Denne situasjonen er rett og slett ikke akseptabel. Norge skal ikke være et fristed for kriminalitet, sier statsråden.

Populært