Brannvesen landet rundt fikk 36 brannbiler i gave

Se video.

36 flunkende nye og skinnende røde brannbiler ruller inn på like mange brannstasjoner landet rundt. Ut dyttes en rekke eldgamle og for lengst utdaterte kjøretøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ettermiddag overleverte nemlig Gjensidigestiftelsen de 36 topp moderne brannbilene til like mange lokale brannvesen. De kalles superbrannbiler, og utgjør den såkalte folkegaven i anledning markeringen av 200-årsjubileet til Gjensidige Forsikring.

Bilene har en samlet verdi på 190 millioner kroner.

Infrarøde kameraer

– Mange brannkorps sliter med eldgamle og utdaterte kjøretøy. Samtidig er brannbilen mannskapenes viktigste verktøy når de skal redde liv og verdier. Derfor er vi glad for at vi kan bidra til økt brannberedskap lokalt, sier direktør Unn Dehlen i Gjensidigestiftelsen, forsikringsselskapets største eier.

Tolv av de nye bilene er mannskapsbiler som blant annet kan skilte med infrarøde kameraer som oppdager hvor i bygget varmeutvikling skjer. De har montert vannkanon i fronten av bilen som styres med joystick fra kabinen. Vannkanonen kan også sprøyte skum. Brannbilene har et 360 graders kamerasystem som gir full oversikt rundt hele bilen, samt et avansert kommunikasjonssystem som er koblet opp mot 110-sentralen og andre enheter.

Liv eller død

23 er såkalte fremskutte enheter, som i praksis er spesialbygde varebiler på inntil 3,5 tonn. De er mye raskere framme på åstedet enn store slukkebiler, og har det viktigste av redningsutstyr med seg, samt 200 liter vann som gjør det mulig å drive slukking i fem minutter. Statistikk fra Sverige viser at disse bilene er 5-6 minutter tidligere framme enn de store slukkebilene, noe som kan utgjøre forskjellen på liv eller død.

Det deles også ut en dykkerbil. I tillegg til bilene investerer stiftelsen ytterligere 160 millioner kroner i tiltak innen kompetanseheving, forskning og utvikling.

Personvernpolicy