Leger kan endelig få vite asylsøkernes nye adresser

Først et år etter at antallet asylsøkere til Norge økte markant, blir det mulig for helsevesenet å følge personene som flyttes rundt etter innledende helseundersøkelser. Her fra ankomstsenteret i Råde som har 1.000 sengeplasser.
Først et år etter at antallet asylsøkere til Norge økte markant, blir det mulig for helsevesenet å følge personene som flyttes rundt etter innledende helseundersøkelser. Her fra ankomstsenteret i Råde som har 1.000 sengeplasser. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært hemmelig, men nå blir det mulig for kommunelegene å spore nye adresser til asylsøkende pasienter. Da kan også pasientjournalene ettersendes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I år fortalte Utlendingsdirektoratet (UDI) til ABC Nyheter at enkeltpersoner i helse-Norge allerede hadde fått tilgang til IT-systemer som viste hvor asylsøkerne flyttet i Norge.

Opplysningen vekket forundring blant kommuneleger som lenge hadde etterlyst en slik mulighet.

– Den ordningen er ukjent for meg. Vi har hatt store problemer med å få videresendt resultater fra tuberkuloseundersøkelser, og jeg er sikker på at mange svar ennå ikke har kommet frem, sier Mona Sønderå, kommunelege i Sør-Varanger som er første stopp for asylsøkere via Russland.

Les også: Derfor er det asyl-kaos i Helse-Norge

UDI presiserer

Nå presiserer UDI sin tidligere uttalelse, og sier at dette først vil bli mulig i nær fremtid. Helsedirektoratet bekrefter dette, og opplyser at den nye ordningen kan være på plass allerede i morgen:

– Vi har fått avklart med UDI at adresseinformasjonen om asylsøkere som bor i mottak skal gjøres tilgjengelig for helsetjenesten for nødvendig oppfølging. Etter planen lanserer vi en opplysningstjeneste i morgen, der helsepersonell vil få tilgang til adresseinformasjonen, sier avdelingsdirektør Bente Moe til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette blir det første konkrete tiltaket som iverksettes for å avdempe helse-kaoset som oppsto i kjølvannet av asyltilstrømingen i fjor høst. Nå vil det blant annet bli mulig å ettersende for eksempel resultater fra tuberkuloseundersøkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taushetsbelagt

Tidligere har man enkelte ganger gjort slike undersøkelser uten nytte, for når resultatene var ferdige hadde pasienten flyttet fra kommunen. Og den nye adressen var taushetsbelagt informasjon - også for helsepersonell, mente UDI.

Les også: Hemmeligholder asylsøkernes helsetrussel

Men nå har altså de to direktoratene blitt enige om en løsning:

– Dette vil gi helsepersonell mulighet til å videresende nødvendig tuberkuloseinformasjon for gjennomgående oppfølging i helsetjenesten. Vi vil da legge ut informasjon om dette på våre og HELFOs nettsider og sende informasjon om tjenesten til alle landets kommuner, sier Moe.