Fra åpne hjerter til stengte grenser i Europa

Over hele Europa har nye grensegjerder kommet opp det siste året.
Over hele Europa har nye grensegjerder kommet opp det siste året. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett år etter at bildet av lille Alan Kurdi, død på en strand i Tyrkia, rystet Europa i sjelen, kommer færre flyktninger enn på lang tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidlig om morgenen den 2. september i fjor ble den syriske treåringen funnet på en strand ved den tyrkiske badebyen Bodrum. Han lå på magen, bølgene vasket stille rundt hodet i sanden. Alan ble et symbol på flyktningkrisen og fikk folk til å åpne hjerter og lommebøker.

– Det har vært et turbulent år. Bildene fra Middelhavet gjorde nordmenn oppmerksomme på flyktningsituasjonen, og viljen til å hjelpe kom til syne. Den viljen er fortsatt sterkere enn for noen år siden, og større enn det man kanskje kan få inntrykk av i mediene, sier seniorforsker Jan-Paul Brekke ved Institutt for samfunnsforskning til NTB.

Les også: UDI: Rundt halvparten av asylsøkerne kan bli returnert

Falt dramatisk

Mens bombene faller stadig tettere i Syria, har land etter land i Europa stengt grensene for flyktninger som Alan. Samtidig har tallet på flyktningankomster til Europa falt dramatisk, viser ferske tall fra UNHCR.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens drøyt 107.000 mennesker tok seg fra Tyrkia til Hellas i august fjor, er tallet ett år senere 2.817. Særlig i månedene etter at flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia ble undertegnet i mars, stupte antall nye ankomster.

Les også: Nå kan norsk politi pågripe og fengsle grunnløse asylsøkere

Samtidig har det vært en liten økning den siste tiden, ifølge UNHCR. I august har gjennomsnittlig 109 flyktninger og migranter daglig tatt båtveien fra Tyrkia til Hellas, dobbelt så mange som i juni og juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Normalt er det en økning på sensommeren, men dette er svært lave tall, påpeker Brekke.

Les også: Norsk ambassadør: – EUs flyktningavtale med Tyrkia er en skam

Tragedier

Strømmen av flyktninger og migranter fra Nord-Afrika til Italia har imidlertid fortsatt omtrent som tidligere. Hittil i år har drøyt 105.600 kommet den veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste av disse drar andre steder enn til Norge. En del kommer fra fransktalende Afrika og drar til Frankrike, en del blir værende i Italia, sier Brekke.

Gruppene som normalt ville tatt seg til Norge, som somaliere og eritreere, blir nå stanset av grensegjerder og bedre registreringssystemer i Italia.

Les også: Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

Mange kommer aldri så langt. Siden lille Alan døde, har over 4.000 mennesker lidd samme skjebne på ferden over Middelhavet. Leder i Flyktninghjelpen Jan Egeland ber Europa gjøre mer for å unngå nye tragedier.

– Europeiske ledere kom med løfter om handling og ansvarsdeling. Men i stedet for å bygge broer, har vi bygd murer og grensegjerder, sier han.

Les også: 2016 i rute til å bli flyktningkrisens dødeligste år

Omlegging

EU-kommisjonen har foreslått en kraftig omlegging av asylpolitikken som blant annet vil medføre større bruk av tvang overfor enkeltlandene. Men det er ikke satt en frist for når avtalen skal vedtas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er dårlig nytt for de drøyt 66.000 asylsøkerne som er strandet i Hellas. En tidligere EU-avtale skulle sikre relokalisering når flyktningene var registrert, men så langt har bare 4 prosent, 2.681 personer, fått dra fra Hellas, ifølge UNHCR.

I desember i fjor vedtok Stortinget at Norge skal ta imot 1.500 asylsøkere fra Hellas og Italia som et frivillig bidrag til relokaliseringsordningen. I juli fikk Utlendingsdirektoratet, PST og Politidirektoratet instruks om å iverksette deltakelsen, opplyser Justisdepartementet til NTB.

Les også:

Høie avviser helsetrussel fra asylsøkere

Kolberg: – Frp skaper en ny underklasse

Abid Raja: – Frp bidrar til å skape frykt og fiendebilder