Norsk nei gir svensk hodepine

Etter forsinkelser sa Norge i 2013 nei til å kjøpe svenskenes artillerisystem Archer. De blir likevel produsert, uten at man har funnet nye kjøpere.
Etter forsinkelser sa Norge i 2013 nei til å kjøpe svenskenes artillerisystem Archer. De blir likevel produsert, uten at man har funnet nye kjøpere. Foto: Marcus Olsson / Försvarsmakten

Norge skulle kjøpe 24 eksemplarer av det svenske artillerisystemet Archer, men hoppet av i 2013 etter forsinkelser. Nå krangler svenskene om hva de skal gjøre med utstyret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske forsvarsministeren, Peter Hultqvist, skal ha planer om å bruke de 24 mobile enhetene i det svenske forsvaret.

Men planen møter motstand og er økonomisk utfordrende, melder avisen Svenska dagbladet mandag.

I utgangspunktet skulle skytset kjøpes av Norge, men på grunn av forsinkelser brøt man avtalen i 2013.

Les også: Forsvaret fant 10 mulige lovbrudd

Likevel blir enhetene bygget ved BAE Systems Bofors. Lederen av forsvarskomiteen, Allan Widman, mener derimot at det ikke finnes økonomi til å drifte utstyret som han mener vil ha en årlig kostnad på en halv milliard svenske kroner.

Da Norge nektet å være med videre så man for seg nesten en milliardutgift. Etter det har man i Sverige jobbet med å finne andre land som kunne overta kontrakten, men uten å lykkes.

Personvernpolicy