Nordnorsk elg skal testes for hjernesykdom

Illustrasjonsfoto: Per Løchen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Per Løchen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For å sjekke om den dødelige sykdommen CWD har spredd seg til hjortedyr i Nord-Norge, skal det tas prøver fra elg skutt under høstjakten i Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prøvetakingen er en del av kartleggingsarbeidet i regi av Norsk institutt for naturforskning (NINA), melder NRK. Hittil er det påvist tre tilfeller av chronic wasting disease (CWD) på rein og elg i Norge, ett tilfelle i Sogn og Fjordane og to i Sør-Trøndelag. Sykdommen, som kan sammenlignes med skrapesyke hos sau eller kugalskap, er foreløpig ikke påvist i Nord-Norge.

– Her tror jeg Mattilsynet og Miljødirektoratet vil være føre var, sier Jørn Larsen, leder i Målselv viltnemnd, som fikk beskjed om kartleggingen i forrige uke. Han har foreløpig ikke fått noen praktisk informasjon om hvordan arbeidet skal gjennomføres, men skal møte NINA i nær fremtid.

Et annet tiltak Mattilsynet har innført som en forholdsregel er at kjøtt fra smittede dyr ikke skal spises. Dette kommer til tross for at det aldri er påvist at mennesker er blitt smittet av CWD.

Personvernpolicy