Listhaug frykter ny underklasse i Norge

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) frykter en større underklasse og større ulikhet dersom flyktninger ikke kommer seg i jobb.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) frykter en større underklasse og større ulikhet dersom flyktninger ikke kommer seg i jobb. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dersom kommunene ikke lykkes med å få flyktninger i jobb, kan det raskt utvikle seg en ny underklasse i Norge, advarer innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ser allerede i dag at mange av de barna som vokser opp i fattige familier er barn av innvandrerfamilier der mor og far står utenfor arbeidslivet. Dersom mange av flyktningene som har kommet nå, blir stående utenfor, vil det bli flere og flere som havner under fattigdomsgrensa, sier Listhaug til NTB.

– Underklassen vil vokse, og vi vil få større forskjeller i samfunnet, sier Listhaug, som fredag møtte politikere fra de største bykommunene og KS til dialog om integrering av flyktninger på Høyres hus i Oslo.

Les også: Kolberg: – Frp skaper en ny underklasse

Tøffere konkurranse

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i andre kvartal i år var registrert 80.341 helt arbeidsløse. Av disse har 30.270 innvandrerbakgrunn.

Det hersker stor enighet om at skal man lykkes med integreringen, må flyktninger og innvandrere ut i jobb. Men konkurransen på jobbmarkedet er blitt stadig tøffere, påpeker forskningssjef Anne Britt Djuve ved Fafo.

– Fra Nav hører vi at det er blitt vanskeligere å finne jobber til flyktninger, sier hun til NTB.

Les også: Høie hemmeligholder asylsøkernes helsetrussel

Norge har i en årrekke hatt høy arbeidsinnvandring. Men EØS-innvandrere, flyktninger, ungdommer som har droppet ut av videregående og annen ufaglært arbeidskraft konkurrerer ofte om de samme jobbene.

Djuve mener det foreløpig er knyttet stor usikkerhet til hva slags kompetanse som finnes blant flyktningene, men har et klart råd til Listhaug: å satse på yrkesopplæring.

– Start tidlig med et løp mot et håndfast yrke og knytt norskopplæringen til dette, oppfordrer hun.

Les også: Nå kan politiet fengsle grunnløse asylsøkere

Behov for varme hender

Det rådet blir tatt godt imot av integreringsministeren.

– Vi må arbeidsrette introduksjonsordningen og peile flyktningene inn på et spor og en retning som gjør det mulig for dem å få jobb, sier hun til NTB og trekker fram helse og omsorg som et område der det vil være behov for mange varme hender framover.

Samtidig gjentar hun at det viktigste er å begrense innvandringen i årene framover.

– Hvis ikke, vil jo denne ubalansen bare vokse og vokse.

Det er ikke Djuve enig i.

– Når arbeidsmarkedet nå krymper, vil strømmen av arbeidsinnvandrere høyst sannsynlig gå ned, mener hun.

Les også: Abid Raja: – Frp bidrar til å skape frykt og fiendebilder

Personvernpolicy