Nå kan politiet fengsle grunnløse asylsøkere

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og politisjef Hans Møllebakken på Storskog grensestasjon på grensen mellom Norge og Russland tidligere denne måneden. Nå har regjeringen satt i verk flere av asylinnstrammingene.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og politisjef Hans Møllebakken på Storskog grensestasjon på grensen mellom Norge og Russland tidligere denne måneden. Nå har regjeringen satt i verk flere av asylinnstrammingene. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra fredag har politiet fått utvidet myndighet til å pågripe og fengsle asylsøkere med søknader som antas å være åpenbart grunnløse. Fra 1. september begynner flere innstramminger å gjelde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reglene som gir politiet utvidet rett til å pågripe asylsøkere som antas å ha grunnløse søknader, trådte i kraft etter statsråd fredag. Søknadene skal behandles i en egen 48-timers prosedyre, opplyser regjeringen.

– Streng og rettferdig

– En streng og rettferdig asylpolitikk gjør oss bedre rustet hvis asylankomstene skulle øke igjen. Samtidig er det grunnleggende for at vi skal lykkes med integreringen av dem som skal få opphold i Norge, sier innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Innstrammingene ble vedtatt av Stortinget i juni.

Les også: 2016 i rute til å bli flyktningkrisens dødeligste år

Fra 1. september blir det adgang til å iverksette det som betegnes som en særskilt krisemekanisme med bortvisning på nordisk grense ved ekstraordinært høye ankomster av asylsøkere.

Det kommer også strengere utvisningsregler overfor asylsøkere som det er åpenbart skal nektes realitetsbehandling av asylsøknaden i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug frykter ny underklasse i Norge

Kortere klagefrist

Dessuten kortes klagefristen ned fra tre uker til én uke for asylsøkere med åpenbart grunnløse asylsøknader.

Den vedtatte innstramningen av internfluktvurderingen i asylsaker trer i kraft fra 1. oktober. Dette innebærer at man vil kunne få sendt tilbake flere grupper til såkalt internflukt enn i dag, altså til andre deler av hjemlandet enn der de kommer fra.

Les også: Høie hemmeligholder asylsøkernes helsetrussel