Flere varsler om prostitusjon blant asylbarn

I 2015 meldte norske asylmottak fra om fem enslige mindreårige de antok ble utnyttet til prostitusjon eller andre seksuelle tjenester. Til sammenligning fikk UDI bare én slik melding i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asylsøkerne var i alderen 15 til 18 år, ifølge VG.

– Det kan være mørketall når det gjelder antall mulige ofre for menneskehandel – tallene vi har er basert på manuelle rapporteringer. Det kom veldig mange enslige mindreårige asylsøkere til Norge i fjor høst, hittil i år har vi imidlertid ikke registrert noen rapporter om at enslige, mindreårige asylsøkere i mottak prostituerer seg, sier presserådgiver John Olav Kroken i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Les også: Flere titalls asylbarn plukket opp av ukjente ved ankomst

Les også: 49 barn har forsvunnet fra norske asylmottak i år

I en fersk Fafo-rapport beskriver forskerne hvordan de mottaksansatte ble hjelpeløse vitner til at en 16 år gammel jente reiste inn til nærmeste by for å selge sex. UDI hadde ikke myndighet til å iverksette tvangstiltak, og barnevernet grep ikke inn.

– Hvis 16-åringer prostituerer seg, bør barnevernet gå inn, nettopp fordi UDI ikke har mulighet til tvangstiltak. Det lokale barnevernskontoret må vurdere omsorgsovertakelse, sier en av forskerne bak rapporten, Guri Tyldum.

Les også:

Liten kontroll over letingen etter forsvunne asylbarn

– Flere enslige mindreårige på gatene enn myndighetene vet

Personvernpolicy