Norsk nei til forhandlinger om atomvåpenforbud

Utenriksminister Børge Brende (H) får kritikk for at Norge valgte å stå utenfor en anbefaling om å be FN i 2017 invitere til forhandlinger om et forbud mot atomvåpen.
Utenriksminister Børge Brende (H) får kritikk for at Norge valgte å stå utenfor en anbefaling om å be FN i 2017 invitere til forhandlinger om et forbud mot atomvåpen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 100 land krever forhandlinger om et atomvåpenforbud neste år. Norge sier nei – og får krass kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt 107 land slutter opp om en anbefaling om å be FN i 2017 invitere til forhandlinger om et forbud mot atomvåpen. Det ble klart på det avsluttende møtet i FNs arbeidsgruppe for kjernefysisk nedrustning før helgen.

Men Norge valgte sammen med 23 andre land å stå utenfor anbefalingen.

Regjeringen følger dermed ikke opp stortingsflertallets beskjed i vår om å arbeide for et «rettslig bindende rammeverk» for å sikre målet om avskaffelse av atomvåpen, mener pådrivergrupper.

– Med sin rolle i dette FN-forumet har regjeringen utvist mangel på respekt for stortingsflertallets vilje samt for atomforliket, som et samlet Storting vedtok i vår, sier våpenpolitisk leder Grethe Østern i Norsk Folkehjelp.

– Ikke brobygger

Også daglig leder Frode Ersfjord i Nei til atomvåpen mener regjeringens holdning på FN-møtet i Genève før helgen strider mot Stortingets beslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Heller enn å arbeide for gode kompromisser, har Norge bidratt med forsøk på å fjerne det overveldende flertallets ønske om forhandlinger, sier han til NTB.

– At en liten klikk med atomvåpenstater skal overstyre resten av verden, er ikke et forsøk på å finne kompromisser. Norge har ikke vært den brobyggeren vi hadde håpet.

Saken kommer opp under FNs hovedforsamling i høst, og Østern er spent på hvordan Norge vil stemme der:

– Forbudet mot atomvåpen kommer. Det ville være tragisk om Norge ikke skulle støtte opp om denne muligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Politiske forutsetninger»

Utenriksdepartementet vil for sin del ha verdens ni atommakter med i prosessen mot en verden fri for kjernevåpen.

– For å nå målet må også kjernevåpenstatene delta i arbeidet med det rettslige rammeverket, og arbeidet må skje innenfor Ikkespredningsavtalens (NPT) forpliktelser, sier statssekretær Tore Hattrem (H) lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De politiske forutsetningene for dette er ikke til stede nå, og vi kan derfor ikke støtte forslag om å innlede forhandlinger om et forbud mot kjernevåpen allerede neste år.

Splittelse

FNs arbeidsgruppe var splittet i en gruppe land som vil ha forbud umiddelbart, og en gruppe stater som foretrekker «gradvise skritt», forklarer Alyn Ware. Han koordinerer pådrivergruppen Parlamentarikere for ikke-spredning av atomvåpen og nedrustning.

Hattrem beklager at arbeidet med å komme fram til konsensus i FN-arbeidsgruppen ikke førte fram. Ifølge Ware står de landene som støtter forbud, overfor en vanskelig oppgave med å få atommaktene og deres allierte om bord.

– Hvis man bare får en avtale mellom ikke-atommakter, kan atommaktene og deres allierte bare overse den, sier han til AP.

Tautrekking

På Stortinget ble det i vår en voldsom tautrekking for å få til enighet om Norges holdning til nedrustningsspørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kompromisset innebar at selve ordet «forbud» ble utelatt. I stedet bes regjeringen arbeide «langsiktig for en balansert, gjensidig, irreversibel og verifiserbar avskaffelse av atomvåpen.»

Utenriksminister Børge Brende (H) fastholdt at regjeringen ikke vil støtte formuleringer som kan sies å bryte med NATOs strategiske konsept, som sier at alliansen skal ha atomvåpen, så lenge det finnes atomvåpen i verden.

– Vi har forståelse for at Norge står under sterkt press fra allierte stater, men det er ikke frivillig å følge stortingsflertallet, sier Ersfjord.