Aktoratets viktigste vitne forklarer seg i Kristin-saken

Tolv år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999.
Tolv år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Foto: Privat / NTB scanpix

Flere ganger den kvelden Kristin Juel Johannessen ble drept, så en kvinne en mann hun fant påfallende og mistenkelig. Hun er sikker på at det var mannen som senere ble tiltalt for drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnens vitneprov var en av bærebjelkene i bevisgrunnlaget for den fellende dommen i 2001 mot den nå 39 år gamle tiltalte. Fredag kommer hun til Borgarting lagmannsrett – 15 år senere – for på nytt å fortelle om sine observasjoner om kvelden 5. august 1999, rundt tidspunktet for drapet på Kristin Juel Johannessen.

Passert av mopedist

Hele ni ganger ble hun passert av en mopedist, delvis til fots og delvis kjørende på moped, langs riksvei 40, også kjent som Lågendalsveien. Observasjonene dannet grunnlaget for profilen av den såkalte Lågendalsmannen og fantomtegningen politiet kort tid etter drapet gikk ut med i mediene.

Senere, i en fotokonfrontasjon, pekte kvinnen ut mannen som igjen sitter på tiltalebenken som mopedisten hun fant så påfallende og mistenkelig. Politimannen som gjennomførte fotokonfrontasjonen kommer også til lagmannsretten fredag.

Les også: Politimann skal fortelle juryen om funnet av Kristin

Bidro til leting

Kvinnens observasjoner bidro også til at politiet startet letingen etter eiere av en spesiell type crossmoped. Beskrivelsen av mopeden sammenfalt med observasjoner andre vitner i saken hadde gjort, og førte til at 39-åringen ble kalt inn til vitneavhør. Han eide en moped som politiet mente passet vitnenes beskrivelser.

I tre måneder hadde han status som vitne, før politiet tok ut siktelse mot ham.

Til slutt fredag kommer en av de mest sentrale etterforskerne i saken for å avgi forklaring om flere aspekter rundt etterforskningen.

Les også: Nå håper Kristins foreldre endelig å få satt punktum

Personvernpolicy