Kristin-tiltalte: Heller DNA-bevis enn evig mistanke

Se video: Meling: – DNA-funnene skyldes feil i bevishåndteringen

Den tiltalte i Kristin-saken sier han heller vil imøtegå det nye DNA-beviset i retten enn å ha drapsmistanken hengende over seg til evig tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Overhodet ikke, svarte den nå 39 år gamle mannen på spørsmål fra sin forsvarer om han noen gang de siste 17 årene har tenkt tanken at det kan ha vært han som begikk drapet på Kristin Juel Johannessen.

Den samme holdningen har han gitt uttrykk for en rekke ganger, både i rettssalen og i offentligheten. Nå står han overfor et bevis som aktoratet mener er fellende, nemlig at hans DNA er funnet på neglene til den tolv år gamle jenta.

Advokat Brynjar Meling har valgt ikke å bestride politiets innhenting av kontroll-DNA under etterforskningen av en annen straffesak som aldri kom for retten – i motsetning til 39-åringens forrige forsvarer. Hvis en begjæring om at beviset måtte avskjæres hadde lyktes, ville politiets bevisbilde ha vært betydelig svekket.

– Jeg vil heller gå i retten med det beviset, enn å ha mistanken hengende over meg til evig tid, kommenterte 39-åringen.

Kunne ikke gi DNA-svar

Han kunne likevel ikke gi noen forklaring på hvordan hans arvestoff kunne ha havnet på neglene til jenta.

– Det har kommet seg dit på et senere tidspunkt enn 1999. Jeg har ingen tanker om hvordan eller når det kan ha skjedd. Det kan skyldes uforsiktig håndtering, smitteoverføring på en eller annen måte, sa han da han i Borgarting lagmannsrett onsdag ble konfrontert med det nye beviset.

Med nye og bedre analysemetoder klarte Folkehelseinstituttet i fjor å trekke ut hans DNA fra neglene til Kristin. Det nye beviset var grunnen til at etterforskningen av den henlagte saken ble gjenåpnet og rettsprosessen gjenopptatt.

DNA-profilen stammer fra hudceller, ikke spytt eller urin, slik tiltalte spekulerte på da politiet avhørte ham om den nye utviklingen i saken.

Se direkteoppdateringer fra rettssaken nederst i artikkelen.

Tror på DNA-smitte

Hans forsvarer vil forsøke å så tvil om DNA-bevisets verdi ved å vise til hvordan neglene er blitt oppbevart siden obduksjonen for 17 år siden, og framholde at det i denne perioden kan ha skjedd oversmitte eller forurensning.

Oversmitte skjer ved at sporstoff blir overført fra andre gjenstander, en problemstilling som ofte er tema i saker der DNA-funn utgjør viktige bevis.

Meling vil ikke konkretisere overfor NTB hvordan han vil underbygge påstanden om DNA-smitte, men bekrefter at det er relevant å vise til andre saker og at han har samarbeidet med sakkyndige.

Han vil også føre vitner som har hatt befatning med bevisene hos politiet de siste 17 årene.

Les også: Eli Hagen valgt ut av juryen i Kristin-saken

Se video: Aktor mener innsatsen til Kristins familie kan ha vært avgjørende

Følte han mistet kontrollen

Under aktors utspørring kom det dessuten fram at tiltalte følte seg kraftig i ubalanse sommeren drapet fant sted. Kjæresten hadde gått fra ham, og han var så langt nede som følge av kjærlighetssorg at han selv valgte å oppsøke psykiater for å få hjelp. Han bekreftet i retten at han var inne til minst to behandlingstimer den sommeren.

Samme sommer prøvde han å ha sex med ekskjæresten, men ble avvist. Han hevdet i retten at han stanset da hun ba ham om det, og at han kun oppfattet hennes reaksjon som forfjamset. I avhør med politiet etter at han ble drapssiktet, er det imidlertid referert at «han ble skremt av seg selv, at han kunne gjøre det han gjorde».

Da rettspsykiatrisk sakkyndig Pia Løvgren onsdag fortalte om undersøkelsene av mannen, konkluderte hun med at han hadde en kraftig reaksjon på bruddet sommeren 1999, men at symptomene syntes å ha avtatt betraktelig i slutten av august.

Les også: Kristins familie glad for å få aktors anerkjennelse

Følg rettssaken direkte her:

Personvernpolicy